Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Mluvčí VZP se pustil do Čejkové: Protonovou léčbu by dala i na chřipku

Autor: Tomáš Polák - 
9. ledna 2016
05:40

Mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý se zostra opřel do ředitelky Nadačního fondu pro protonovou terapii Mirky Čejkové. Někdejší televizní moderátorka tvrdí, že mnoha pacientům s rakovinou, pro které je vhodná právě protonová terapie, není léčba pojišťovnou schválena – kvůli chybnému posouzení. Podle Tichého jde ale Čejkové pouze o vyšší výplatu.

Mirka Čejková vede fond při Protonovém centru, který pomáhá pacientům orientovat se v administrativě kolem hrazení protonové terapie. S úhradou samotné terapie fond nepomáhá.

„Já jsem totiž přesvědčena, že tu léčbu mají hradit pojišťovny z veřejného zdravotního pojištění,“ řekla Blesk.cz Čejková. To je ale často potíž, jelikož ne všechny pojišťovny se údajně mají k úhradě nákladnější léčby.

„Ten problém je v posuzování, oni se oficiálně tváří, že to schválí všem, kterým to bude doporučeno, ale pak existují interní doporučení typu dávejte pozor, komu to doporučujete, je to léčba, kterou byste neměli dávat každému,“ řekla Blesk.cz a hned uvedla příklad pacientky, která měla totožnou diagnózu jako pacient před ní, jenž měl hrazenou léčbu, jí ale schválena nebyla.

To si ovšem nemyslí mluvčí největší tuzemské zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý. Právě VZP podle něj protonovou terapii už tři roky hradí všem těm, „pro které ji odborníci z komplexních onkologických center posoudí jako přínosnou a nezbytnou“.

V ČR existuje nezávislá Společnost radiační onkologie, biologie a fyziky, což je uznaná nejvyšší odborná autorita, co se radioterapie týče. Dovoluji si připomenout, že v jejím čele stojí profesor Petera, nikoliv televizní moderátorka a inženýrka chemie paní Čejková,“ pustil se Tichý do ředitelky.

Každému, komu společnost léčbu doporučí, ji VZP prý uhradí. „Chápu, že paní Čejkové by se líbilo, aby protonová terapie byla hrazena i lidem s chřipkou, protože její zaměstnavatel by na tom vydělal mnoho peněz, a ona by mohla mít větší výplatu,“ pokračoval. Podle něj není možné, aby se z veřejného zdravotního pojištění platilo „parazitům, kteří chtějí pouze větší zisky“.

VZP za tři roky uhradila protonovou terapii bezmála stovce klientů. Od roku 2016 je protonová léčba jedním z výkonů, které má hradit pojišťovna. Všechny pojišťovny mají podle ředitelky Protonového centra Ivy Taťounové s centrem již smlouvu uzavřenou, kromě VZP. Spor o podepsání smlouvy vede pojišťovna s centrem již od roku 2006.

Lujan ( 10. ledna 2016 16:57 )

Buď se pletete nebo přímo lžete. V Norsku není protonové centrum ani jedno. http://www.proton-therapy-today.com/where-to-get-pt/

jajanene ( 9. ledna 2016 19:18 )

Jak u toho je Taťounová, tak je úspěch garantovaný pak to zase vyřeší soud, politici, nějaká vlivná skupina......takže žádný strach

Lujan ( 9. ledna 2016 19:12 )

Pan Tichý má pravdu. Protonové centrum kope okolo sebe. Má problémy. Účetní závěrku z roku 2013 založili do sbírky listin (jejich zákonná povinnost), až koncem roku 2015 poté, co po nich začal jít finanční úřad. Je tam ztráta 40 mega za 2013. Za rok 2012 29 mega. Účetní závěrku za 2014 raději vůbec nezaložili. Účetní závěrku za 2015 taky ne (ale tu ještě nemusí).

placenta ( 9. ledna 2016 12:45 )

souhlas lépe to ani nešlo napsat

pavel215_klafunda ( 9. ledna 2016 09:37 )

Tak ty bys vlezl na všechno, co má díru a dýchá, protože kromě onanie jsi ještě sex nezažil.

Zobrazit celou diskusi