Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Do tmy už jen s „odrazkou“, rozdávat je bude policie. Pokuty přijdou později

Neviditelné chodce chce policie přesvědčit, aby nosili reflexní pásky nebo vesty.
Neviditelné chodce chce policie přesvědčit, aby nosili reflexní pásky nebo vesty.  (Autor: ČTK)
Autor: zst - 
26. prosince 2015
10:39

Chodec mezi obcemi, v tmavém oblečení a někdy i společensky unavený a potácející se na hraně silnice a strouhy, to je noční můra všech řidičů. Proti „neviditelným“ chodcům má zakročit zákon, který bude platit zřejmě od jara příštího roku, hrozit jim bude až několikatisícová pokuta. Policisté by měli ale podle webu Aktuálně.cz nejdříve pocestné upozornit, rozdávat by měli také reflexní pásky nebo tašky.

Světlo, reflexní vesta, pásky nebo jiné viditelné části oděvu budou zřejmě od jara příštího roku podmínkou pro pěší cestu po neosvětlené silnici. Platit to bude, ať už bude jasná noc, mlha nebo bude sněžit.

Pokud nařízení nedodržíte, hrozí vám pokuta. Policisté se ale prozatím s ministrem dopravy Danem Ťokem (za ANO) dohodli, že začnou prevencí. Reflexní prvky tak budou zkraje účinnosti zákona rozdávat a neposlušné chodce upozorňovat.

Budeme rozdávat reflexní pásky a zároveň jsme obdrželi zhruba padesát tisíc reflexních tašek pro seniory,“ řekl mluvčí Policejního prezidia Jozef Bocán. Až policisté přejdou k tvrdým postihům, bude „neviditelným“ chodcům hrozit až dvouapůltisícová pokuta.

„Ten zákon ale nebyl napsaný proto, aby policie mohla šikanovat lidi a udělovat další pokuty. Chceme, aby si spíše chodci uvědomili, že pokud nejsou vidět, ohrožují hlavně sami sebe,“ řekl Ťok.

Sto tisíc pásek už policisté rozdali

Během kampaně „Vidíme se?“ už během října rozdali policisté sto tisíc reflexních pásek, které se dají omotat kolem zápěstí, kotníků nebo připevnit třeba na batoh. „Od roku 2000 zemřelo v období od října do prosince 1166 chodců. I vzhledem ke změně času je to období, kdy se stmívá odpoledne, tedy ve chvíli, kdy lidé chodí domů ze školy nebo z práce,“ komentoval akci šéf dopravní policie Tomáš Lerch.

Peníze putovaly z fondu, do kterého přispívají povinně pojišťovny z povinného ručení.

Rozhodnout musí ještě Senát, chybí i podpis prezidenta

Vláda novelu silničního zákona odsouhlasila už v březnu, sněmovnou prošla norma ale až koncem roku. Proto nemohla nová pravidla začít platit už od 1. ledna.

Výsledky zavedení podobných nařízení už mají třeba Estonci. V roce 1999 zemřelo na tamních silnicích 47 chodců. Před pěti lety už jen sedm. Šéf českého BESIPu Martin Farář tvrdí, že je to právě i díky povinnosti nosit reflexní prvky.

„Od roku 2011 mají v Estonsku dokonce povinnost nosit reflexní prvky i při pohybu za snížené viditelnosti v obci. Estonsko však není v Evropě jediné. Tuto povinnost mají například i chodci ve skandinávských zemích, ve Španělsku či u našich sousedů na Slovensku,“ dodal Farář.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi