Jak zářit na stovky metrů?

Podle společnosti BESIP jsou mnohé barvy oblečení nebezpečné i v pomalém městském provozu! Lidé, kteří si jdou brzy ráno zaběhat, chodci nebo cyklisté, kteří vyrážejí za šera do práce, nebo se z ní pozdě vracejí. Ti všichni by měli investovat pár kaček do reflexních prvků. Díky nim nebudou muset na podzim a v zimě měnit šatník, a přesto zůstanou v relativním bezpečí. Řidiči je uvidí z více než desetkrát větší vzdálenosti než v tmavém oblečení.

V obci se vyhněte tmavé

I v relativním bezpečí měst a obcí se mějte na pozoru a vyhněte se tmavým
barvám. Při rychlosti 50 km/h potřebuje řidič na reakci a úhybný manévr 2 sekundy, za které ujede 28 metrů. To je dost na to, aby vůbec nestačil zareagovat na chodce v červené, černé nebo tmavě modré.

Infografika ukazuje, na jakou vzdálenost řidiči spatří chodce oblečené do oděvů různých barev.
Autor: profimedia.cz, archiv

Mimo obec: Jen bílá a reflexní

Chůze v šeru podél silnic je hazard se životem. Při rychlosti 80 km/h ujede řidič za 2 sekundy potřebné k reakci celých 44 metrů. V bezpečí jsou tak před ním jen lidé v bílé a s reflexními prvky. Ostatní riskují, že si jich nestačí všimnout.

Drobnosti, které vám mohou zachránit život:

Pro děti by měly být reflexní vesty samozřejmou výbavou v šatníku.
Autor: profimedia.cz, archiv
* Reflexní samonavíjecí páska (30 Kč) - Výborný doplněk nebo nouzový prostředek, který můžete nosit pořád v kabelce.
* Reflexní sportovní vesta (180 Kč) - Díky lehkému a prodyšnému materiálu se hodí na kolo, běh i chůzi.
* Reflexní samolepka (35 Kč) - Perfektně se hodí na dětské batohy, ale i na rámy kol nebo v nouzi téměř na cokoliv.
* Reflexní klip (50 Kč) - Nechcete si ničit oblek samolepkou, a přesto chcete být v bezpečí? Zkuste magnetický reflexní klip na rukáv nebo nohavici.                                                                                   * Reflexní kšandy (500 Kč) - Skladné reflexní kšandy můžete nosit na jakémkoliv oblečení.
Fotogalerie
1 fotografie