Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

10 událostí roku 2016: Olympiáda, ortel nad Kramným i signál v metru

Těšit se letos můžete na olympiádu, vyřešení smrti manželky a dcery Petra Kramného i koncert Rihanny.
Těšit se letos můžete na olympiádu, vyřešení smrti manželky a dcery Petra Kramného i koncert Rihanny.  (Autor: Robert Kleich,Profimedia)
Autor: mts - 
2. ledna 2016
05:00

Fanoušci procesu s Petrem Kramným, milovníci sportů i hudebních hvězd. Ti všichni mají důvod těšit se na následujících 12 měsíců. V roce 2016 se dočkáme letních olympijských her v Riu i rozuzlení procesu s názvem Petr Kramný, aspoň v první instanci. A do Česka přijede řada světových hvězd – mimo jiné Elton John, Rihanna nebo Justin Bieber. Podívejte se, co letošní rok přinese.

Letní olympiáda v Rio de Janieru

V srpnu vypuknou v brazilském Rio de Janeiru 31. letní olympijské hry. Je to vůbec poprvé v historii, kdy je pořádá jihoamerické město. Soutěžit se bude v 28 disciplínách, po 112 letech se do programu vrací golf a nově se objeví i ragby se sedmi hráči.

Do Londýna jelo 130 sportovců. Sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor by byl spokojený, kdyby podobný počet odletěl i do Ria.

Vyšší minimální mzda

Od 1. ledna vzrostla minimální mzda, zvýšila se o 700 korun na 9900 Kč. Zároveň povyskočila i minimální hodinová mzda. Zaměstnavatelé tak musí platit svým pracovníkům alespoň 58,70 korun na hodinu.

Česko plné světových hvězd

Hned několik hvězd světového formátu navštíví Česko. V dubnu přiletí zpěvačka Janet Jackson, v květnu houslistka Vanessa Mae, v červenci Rihanna, v listopadu Justin Bieber i Elton John a v prosinci španělský tenor José Carrera.

Signál v metru C

To, co je v řadě evropských metropolí běžné, nyní proniká i do Prahy. Od prosince testují operátoři s dopravním podnikem pokrytí tunelů nového úseku metra A signálem. Letos má být možné telefonovat i surfovat na nejvytíženější trase C – konkrétně mezi Muzeem a Roztyly.

Rozsudek nad Kramným

7. ledna by měl skončit nekonečný seriál s Petrem Kramným v hlavní roli. Po měsících má soudkyně vynést rozsudek, zdali Kramný zavraždil manželku a dceru, nebo ne.

SPZ na přání

Nově si můžete objednat SPZ, kam si umístíte text dle vlastního přání. Několikrát odkládaná novinka začala konečně platit. Za značku dle vlastního výběru zaplatíte 5000 korun. Zakázaná jsou vulgární slova. Pokud se ale někdo jmenuje Šoustal a chce mít toto příjmení na SPZ, úřady mu to povolí.

Cyklistická ulice

Novinkou, kterou má letos zavést ministerstvo dopravy, jsou cyklistické ulice. V těch budou mít lidé na kolech absolutní přednost před auty. Budou tak moci klidně jet v řadě vedle sebe. Navíc řidiči nesmí v těchto ulicích jezdit rychleji než 20 km/h.

Nové filmy: Troškova Strašidla i Anděl Páně 2

Hned několik premiér českých filmů se chystá tento rok. Velmi očekávaný je hned ten lednový od Filipa Renče – Lída Baarová. V únoru přestaví Miloslav Halík film Decibely lásky s Rudolfem Hrušínským nejmladším, Ladislavem Potměšilem, Jitkou Čvančarovou, Bolkem Polívkou či Michalem Davidem.

V březnu vstoupí do kin dílo Já, Olga Hepnarová, které pojednává o známé vražedkyni. Ta najela nákladním automobilem do lidí na tramvajové zastávce v Praze.

Na duben chystá Dušan Klein pokračování Básníků, tentokrát s názvem Jak básníci čekají na zázrak. A fanoušci Troškových snímků se dočkají v srpnu jeho další pohádky. Ta se bude jmenovat Strašidla a má za cíl pobavit diváky příhodami nadpřirozených bytostí.

Milovníci pohádky Anděl Páně si jistě pustí i pokračování, které točí opět režisér Jiří Strach.

Lucie Bílá oslaví 50

Nejpopulárnější česká zpěvačka Lucie Bílá oslaví letos jubileum. K 50. narozeninám chystá na listopad velký koncert v Praze.

Praha - Evropské město sportu 2016

Praha se letos stane dějištěm vrcholových sportovních akcí. Stala se totiž v pořadí 16. metropolí, která je nositelem titulu Evropské hlavní město sportu. Třeba to naláká ještě více cizinců na tradiční maratony či další turnaje. Co opravdu speciálního město chystá, se teprve dozvíme.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi