Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chemie na školách bude bez pokusů. Kyseliny a kahan jsou prý příliš nebezpečné

Autor: zst - 
21. prosince 2015
09:25

Co si nevyzkoušeli žáci a studenti do konce tohoto roku, to už si v chemii nevyzkouší. Nová vyhláška totiž zásadně zpřísňuje možnost manipulace dětí a mladistvých s nebezpečnými látkami, jako jsou kyseliny, benzín nebo dokonce lihový kahan. Podle učitelů tak žáci přijdou o možnost vyzkoušet si práci v praxi, což vyžadují po absolventech specializovaných škol zaměstnavatelé. Upozornily na to pondělní Hospodářské noviny.

do 18 let nebudou smět žáci dělat pokusy s kyselinami a dalšími nebezpečnými látkami. Studenti automobilových škol nebudou smět přijít do kontaktu s pohonnými hmotami, lakýrníci s rozpouštědly a mladí truhláři zase nebudou smět brousit bruskami. Vyhláška je má chránit od prachu z tvrdého dřeva.

Podle učitelů kvůli nařízení přijdou žáci o důležitou praxi. „Například jsme sestavovali aparaturu, studenti si zkoušeli vyrobit aspirin. To už nyní nepůjde,“ připomíná Radek Matuška, učitel chemie ze Střední průmyslové školy chemické v Brně. Právě mladí chemici přitom mají s kyselinami pracovat už v prvním ročníku střední školy.

„Pokud vím, nebudou moct pracovat ani s lihovým kahanem,“ podotýká Magda Janichová, učitelka chemie z pražského gymnázia PORG.

Učitelům tak nezbyde nic jiného, než nechat žáky například aparaturu alespoň sestavit. Pokus ale budou muset provést sami. To doporučuje i ministerstvo. „Netřeba zdůrazňovat, jak taková výuka asi bude studenty bavit a co se při ní reálně naučí,“ dodává Matuška.

Za většinu problémů může jedna vyškrtnutá věta

Vyhlášku vytvořilo ministerstvo zdravotnictví a rezort školství si ji zřejmě dostatečně nezkontroloval. Ze zákona o veřejné ochraně zdraví totiž vypadla věta týkající se souvislosti s budoucím povoláním. Na takové případy se totiž nemělo nové nařízení vztahovat.

Od ledna ale studenti výjimku mít nebudou a učitelé na problémy upozorňují už několik měsíců. Ministerstva si ovšem odpovědnost přehazují jako horký brambor. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) chce věc vyřešit přílepkem k novele školského zákona, který řeší poslanci. Zatím ale pouze v prvním čtení.

Některé školy a učitelé dokonce o změně nevědí nebo se o ní dozvěděli teprve nedávno. „Zjistil jsem to tento týden. Řešení jsem zatím nevymyslel. Ke konci roku je hodně práce,“ přiznává ředitel Střední odborné školy a učiliště v Hustopečích Zdeněk Hrabal. Ohrožena je i chemická olympiáda, která se koná koncem ledna.

Závažné úrazy jsou přitom podle učitelů chemie ojedinělé. „Studenti se musí naučit pracovat i s nebezpečnými látkami, jinak budou v životě nepoužitelní. Samozřejmě za dodržení bezpečnostních opatření,“ míní Janichová.

trip ( 21. prosince 2015 10:55 )

se divim, jak jsem se mohl te padesatky dozit. asi jsem klikar!

Uživatel_576949 ( 21. prosince 2015 10:34 )

Doufala jsem,že s novou vládou se vrátí i starý dobrý zdravý rozum při tvorbě nových zákonů a nařízení.Marně !!!Je vidět,že blbost zůstala jenom se změnila jména v lavicích...

evita5555 ( 21. prosince 2015 10:33 )

Takže ďalšia úloha, ako z ľudí urobiť totálne bezmozgové trubky je splnená.Alebo obísť zákon tak, že pripraviť pokus a pred finále odíde učiteľ akože na wc a žiaci to akože urobia na tajňáša. Svet sa zbláznil a naozaj, zlatí komunisti a chudáci deti, ktorým škola nedá už naozaj absolútne nič.

tochadda ( 21. prosince 2015 10:16 )

Zlatý komunisti, za těch jsme si mohli chemicky hrát a žijeme dodnes, chudáci dnešní mládež, naučí se maximálně vařit perník...

Zobrazit celou diskusi