Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Stát nám do všeho pořád hází vidle, zlobí se sedláci. Marně čekají na miliardy

Stát prý nevychází sedlákům zrovna vstříc…
Stát prý nevychází sedlákům zrovna vstříc…  (Autor: Blesk archiv)
Autor: sou - 
19. prosince 2015
12:21

Český stát je prý absolutně nesolidním partnerem pro zemědělce. Podle Asociace soukromého zemědělství České republiky za to může do velké míry blokování dotací na obnovitelné zdroje ze strany Energetického regulačního úřadu. Rozdělí se z nich jen zhruba desetina z předpokládaných 45 miliard korun. Chybí totiž notifikace Evropské komise a bez ní ERÚ odmítá cokoliv vypsat.

„Letos, jelikož došlo k celé řadě změn v legislativě, novému nařízení Rady Evropská unie a k řadě dalších kroků, jakože jsme dostali stanovisko úřadu vlády a podobně, tak jsme vypsali podporu pouze pro zdroje, které mají notifikaci z Evropské komise,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí Energetického regulačního úřadu Jiří Chvojka.

Podle Asociace soukromého zemědělství České republiky se situace výrazně dotkne i právě českých zemědělců. „Nastalá situace se ale nedotkne pouze fotovoltaického průmyslu, nýbrž i řady sedláků, kteří se po vzoru zemědělců z ostatních států rozhodli v rámci diverzifikace aktivit pro výstavbu menších bioplynových stanic, jež jim umožňují efektivně zužitkovávat veškerý faremní odpad,“ uvádí ASZ ČR. Mělo by jít až 400 bioplynových stanic.

Notifikaci podle ministerstva zdržuje regulační úřad

Z plánovaných 45 miliard se podle Chvojky kvůli nečinnosti ministerstva průmyslu a obchodu nebude zatím vypisovat cenové rozhodnutí pro řádově 42 miliard korun. „Je v tom i většina biopalivových stanic. Pouze asi tři miliardy korun mají notifikaci, takže ty se budou vyplácet. V tuto chvíli se vláda snaží najít řešení,“ upřesňuje Chvojka. Podle něj ministerstvo velmi tvrdě usnulo na několik let a teď se najednou snaží vše dohnat.

Z informací ministerstva průmyslu ale vyplývá, že ERÚ nepředal Evropské komisi všechny potřebné podklady a informace potřebné k ukončení procesu notifikace podpory obnovitelných a ostatních podporovaných zdrojů energie. O tomto požadavku je přitom už úřad delší dobu informován.

„Svědčí to o paradoxní situaci, kdy ERÚ na jedné straně požaduje k vypsání podpory urychlené dokončení notifikačních řízení, kterému ale na druhé straně sám brání a vydání notifikačního rozhodnutí oddaluje. Je to i v rozporu s dopisem předsedkyně ERÚ ze dne 7. prosince 2015, kterým odmítla schválené usnesení vlády. Současně v něm uvádí, že ERÚ bude pracovní notifikační skupině poskytovat maximální součinnost,“ komentoval poslední informaci o stavu notifikace ministr Jan Mládek.

Ran pod pás je pro zemědělce už ale více

V tomto oboru podle ASZ ČR nejde o zdaleka první ránu pod pás, kterou stát všem zúčastněným uštědřil. Během posledních několika let například zrušil daňové úlevy, neustále prý vyvíjí tlak na již zkolaudované stanici, aby je majitelé upravili a zmodernizovali jejich technologie. Problém je i v neustálých změnách v legislativě, které způsobují nutnost zavádět nová měření, postupy zpracování údajů a evidence pro případné kontroly. Navíc od 1. ledna 2016 bude zrušeno i osvobození platby daně za elektřinu.

Příkladů, kdy stát motivoval a nasměroval podnikatele k určitému druhu činnosti a potom svévolně a zcela zásadně měnil podmínky pro daný podnikatelský záměr, je prý mnohem více. „Jako příklad z poslední doby nechť poslouží třeba podpora širší struktuře produkce farem z Programu rozvoje venkova na jedné straně a jejich následná diskriminace zbytečnou a byrokratizující podmínkou tzv. aktivního zemědělce na straně druhé,“ upřesňuje ASZ ČR.

Předsednictvo ASZ ČR to vnímá přístup státu k situaci v oblasti obnovitelných zdrojů energie jako hazardování s lidskou snahou a důvěrou ve stabilní a transparentní podnikatelské prostředí. „Považuje ho za alarmující, nedůstojný a žádá nápravu. Státu nyní nic nebrání v naplnění závazků a poukázání zálohových plateb,“ dodala asociace.

dr.shapiro ( 19. prosince 2015 14:52 )

 Na tomhle příkladu je nádherně vidět právní marasmus eurosojúzu! Jak je možné,že "česká"vláda vypláci dotace z našich peněženek solárně-plynovo-větrným mafiánům,bez náležitého platného práva???A už celá léta!!!! Místo toho chce mafiánsky zlikvidovat Vitáskovou! O stavu českého soudnictví je každá debata zoufalá-nic víc ten bordel neilustruje, než snaha zavřít Vitáskovou na 9 let! Proboha v čem to vlastně žijeme?

tgbg ( 19. prosince 2015 13:18 )

Ještě horší jsou komunisti.

barracuda.sro ( 19. prosince 2015 12:46 )

 Stát je nejhorší hospodář.

Zobrazit celou diskusi