Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

České paštiky a přesnídávky skupují Norové. Za 5 miliard ovládnou firmu Hamé

Firmu Hamé kupují Norové.
Firmu Hamé kupují Norové.  (Autor: Wikipedia)
Autor: ČTK, mts - 
11. prosince 2015
08:35

Norská firma Orkla podepsala smlouvu o koupi českého výrobce potravin Hamé za 175 milionů eur (4,7 miliardy korun). Transakci nyní posoudí antimonopolní úřady. Společnost Orkla už vlastní Vitanu.

Prodávající společností je kapitálový holding Decapterus S.à.r.l. se sídlem v Lucembursku. Kupní cena bude uhrazena z existujících úvěrů.

Orkla ve střední Evropě vedle Vitany vlastní rakouskou společnost Felix a rumunskou Orkla Foods Romania. „Silnější pozice ve střední Evropě zajistí Orkle prostor pro další růst na těchto trzích,“ řekl k transakci viceprezident společnosti Orkla Atle Vidar Nagel-Johansen.

Převzetím Hamé zdvojnásobí Orkla svůj obrat ve střední Evropě, uvedl mluvčí Vitany Milan Linka. Hamé loni vykázala tržby 4,9 miliardy korun a čistý zisk 234 milionů korun. Téměř 70 procent tržeb je z České republiky a Slovenska.

Média v minulosti spekulovala vedle Orkly také o dalších uchazečích o Hamé. Zájem měl údajně fond Hartenberg, který hospodaří se soukromými miliardami ministra financí Andreje Babiše (ANO), nebo chorvatská potravinářská skupina Podravka.

Hamé? To je i Májka, Znojmia a Otma

Hamé má v Česku a na Slovensku vedoucí pozici na trhu u paštik, hotových jídel, konzervované zeleniny, džemů a dětské výživy. Mezi nejznámější značky firmy se sídlem v Kunovicích na Uherskohradišťsku patří Hamé, Májka, Znojmia a Otma. Silnou tržní pozici u paštik má Hamé také v Maďarsku, Rumunsku a Rusku. Firma má zhruba 2400 zaměstnanců a deset výrobních závodů.

Orkla je předním dodavatelem značkového spotřebního zboží a řešení v oblasti potravin, drogistického zboží a pekárenství ve Skandinávii, v Pobaltí, na některých trzích ve střední Evropě a v Indii. S akciemi Orkly se obchoduje na burze v Oslu, kde je i centrála firmy. Skupina Orkla měla loni zhruba 13 tisíc zaměstnanců a její roční obrat činil 30 miliard norských korun (v přepoštu 85,5 miliardy korun).

Napjaté vztahy Čechů a Norů

Norsko je u části české veřejnosti v nelibosti, a to kvůli kauze Evy Michalákové. Té norská sociálka v roce 2011 odebrala syny kvůli podezření ze zneužívání a zanedbávání. To se sice nepotvrdilo, soud ale i přesto nechal děti u pěstounů.

Letos na podzim navíc soud rozhodl, že ke staršímu synovi ztrácí matka rodičovská práva. Mladšího poslali k adopci. Odvoláním se budou v Norsku zabývat koncem února.

vi3ol ( 12. prosince 2015 08:24 )

Bureš do toho své soukromé mldy nedal.. ani ty firemní.. nikdy nic nekupoval za tržní cenu.. počká si na krachující podnik, většinou ho k tomu dovede sám..

st.rec ( 11. prosince 2015 19:58 )

Další správný krok k likvidaci pracovních míst a přínosů do státní kasy.Jako Tatra,Let-Kunovice,Walter-letecké motory,ČKD,textilky,SVIT-Baťa Zlín,kupující odveze práci kamsi do delepr a naši lidé budou stepovat na pracáku.A paštiky budeme dovážet možná opět z Polska nebo tramtárie.

tgbg ( 11. prosince 2015 19:19 )

Zkutečně jsi ze zk*rveného národa. Naštěstí já ne.

karllos.dc ( 11. prosince 2015 09:42 )

Mi jsme opravdu zkurvenej národ Všechno jmse si nechali rozkrást a dnes máme úplný H*O*V*N*O. A aby se to nepletlo, dosadili jmse si do vlády super kmotra Babiše, který ukradně i to co ještě nemáme

dzelo ( 11. prosince 2015 09:30 )

Typické pro české podnikatele napakovat se a po nás potopa-šmejdi.V téhle rozkradené republice již nám nepatří vůbec nic, zisky podniků jdou do zahraničí a zde zůstává jen prolhaná vláda v čele s kašpárkem.

Zobrazit celou diskusi