Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čeká nás kolaps na úřadech? Není jasné, kdo v lednu vyplatí podpory

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: sou - 
11. září 2015
12:00

Vyplácení dávek se začíná komplikovat. Už za patnáct měsíců by měly procházet přes nového provozovatele výplatního systému. Kdo jím ale bude, není vůbec jisté. Podle MF Dnes antimonopolní úřad totiž zrušil výsledek veřejné soutěže. A to kvůli podezřele nízké ceně. Výběr se bude muset opakovat. Ministersvo už má prý krizové řešení.

„Zadavatel nedokázal zdůvodnit, z jakého důvodu neshledal žádnou z nabídkových cen uchazečů mimořádně nízkou,“ píše se v zatím nepravomocném rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, které má MF Dnes k dispozici. Má jít o ochranu ministerstva práce a sociálních věcí.

Třetinová cena oproti předpokladům, kterou vítězná firma Atos nabídla, by mohla být známkou toho, že soutěž chtěla vyhrát, ale už nebude schopna tyto podmínky dodržet. Situace prý připomíná výběr nového provozovatele registru vozidel. Tam se převzetí systému pozdrží kvůli stížnosti konkurence.

V záloze je i krizové řešení

Ministryně Michaela Marksová podle MF Dnes nemá žádný signál, že by termín 1. ledna 2017 neměli stihnout. Její náměstek pro IT technologie má ale v rukávu i krizové řešení. „Pokud by nebylo možné spustit nový systém Zaměstnanost v ostrém provozu již 1. ledna 2017, bude na nezbytně nutnou přechodnou dobu uzavřena smlouva s nynějším dodavatelem cestou jednacího řízení bez uveřejnění,“ odpověděl ústy mluvčího úřadu náměstek Robert Baxa.

Jedná se o zjednodušenou soutěž ve chvíli krize, jenže – toto řízení nejde použít, pokud se zadavatel soutěže dostal do potíží vlastní vinou. Antimonopolní úřad jasně v rozhodnutí poukazuje na fakt, že ministerstvo nedodrželo zákonný postup v soutěži a jednalo netransparentně. Nevylučuje ani to, že kdyby proběhlo vše v pořádku, byla by přijata nabídka úplně jiné firmy.

Problém s vyplácením dávek už byl

S kolabujícím programem, tvořením front na úřadech i lidmi, kteří dostávají své dávky se zpožděním, už mají úředníci poněkud bohaté zkušenosti. V roce 2012 narychlo přecházeli pod rámcovou smlouvu ministerstva práce a vnitra. O dva roky později ji antimonopolní úřad zrušil s tím, že resorty porušily zákon o veřejných zakázkách. Úředníci tak museli pracovat přesčas a s odměnami se v rozpočtu nepočítalo.

 

jana999 ( 11. září 2015 18:59 )

Blok proti islámu svolává demonstraci Za naši kulturu a bezpečnou zem.Zítra 12. září v 140 u Národního muzea v Praze zúčastní se i Tomio Okamura

krtekub ( 11. září 2015 13:45 )

Ještzě Vy co jste volili ANO, věříte jeho nic neříkajícímu slibu "BUDE LÉPE!" - jak pro koho!!!

Zobrazit celou diskusi