Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Českem jezdily tramvaje proti AIDS. V Liberci se jich báli, v Praze je vítali

Autor: Matěj Smlsal - 
1. prosince 2015
22:28

Proti nemoci AIDS pomáhají už každoročně bojovat i dopravní podniky. V několika městech vypravují 1. prosince, na kdy připadá Den boje proti AIDS, speciální tramvaje. V Praze vyjela letos dokonce už podvanácté.

Tramvaj vozila cestující i v Brně nebo Ostravě. Teprve podruhé jezdila na severu Čech. „V Liberci pendlovala mezi Lidovými sady a Dolním Hanychovem. Byly v ní studentky oboru všeobecná zdravotní sestra na Technické univerzitě v Liberci. Informovaly o problematice HIV/AIDS a odkazovaly na sanitku, kde jsme bezplatně testovali na HIV,“ řekl Blesk.cz tajemník České společnosti AIDS pomoc Július Szabó.

Tramvaj vozila cestující zdarma. V Liberci ale měla řada lidí ostych. „Ještě na to nejsou tak zvyklí jako třeba v Praze, kde lidi nastupují docela v pohodě. Tady sice nastoupí, ale poté spíš dělají, že tam nejsou. Avšak existuje spousta lidí, kteří vědí i dopředu, že tramvaj má jet, a vyhledávají ji. Takže je to různé,“ dodal Szabó.

V Praze jezdila tramvaj také odpoledne. A dokonce měnila čísla – jednou vyrazila jako osmička, jindy jako pětka.

„K osvětové akci se každoročně připojuje většina provozovatelů MHD ve městech s tramvajovým provozem. Poskytli jsme pro tyto účely tramvaj, která byla jako každý rok vypravena zdarma,“ uvedl ředitel pražského dopravního podniku Jaroslav Ďuriš.

Jak se žije s virem HIV? Podívejte se na rozhovor s Danielem:

Video Oběsil se mu táta, spadl do drog, chytil HIV. Teď Daniel pomáhá - Matěj Smlsal
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi