Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Podívejte se: Srážka českého bitevníku se supem, pilot nestihne ani zareagovat

Autor: zst - 
24. listopadu 2015
15:58

Koncem října se na aliančním cvičení ve Španělsku srazil český letoun L-159 se supem. Pták poškodil křídlo stroje, pilot Zbyněk Abel s ním přesto dokázal přistát. Náčelník generálního štábu Josef Bečvář ho za to vyznamenal medailí za zásluhy. NATO po měsíci zveřejnilo záběry přímo z kokpitu českého bitevníku.

"Vidíte, že poškození křídla je poměrně závažné. Poničená byla i nádrž na křídle," popisuje škody už na zemi český pilot. "Mayday, mayday, zasáhl mne pták," pokračuje video autentickým záznamem z kokpitu.

"První, na co jsem myslel, bylo, jestli se mám katapultovat, nebo zda to nějak vyřeším," popisuje Abel. "Potřebuji přistát, jak nejrychleji to půjde," rozhodl se nakonec. Podívejte se na celý záznam NATO:

Video Český pilot Zbyněk Abel má ze cvičení ve Španělsku nepříjemný zážitek. Ve vzduchu se jeho bitevník srazil se supem. Musel nouzově přistát - NATO
Video se připravuje ...

"Ta nádrž na křídle se začala chvět, bál jsem se, abych ji úplně neztratil. Ale když jsem zpomalil, přestalo to. Teď už je to za mnou a jsem rád. Jen doufám, že tu škodu nebudu muset zaplatit ze svého platu," vtipkuje český pilot na závěr.

Za odvahu dostal vyznamenání

Za rozhodnost a mimořádnou odvahu, díky které zachránil poškozený stroj, Zbyňka Abela náčelník generálního štábu Josef Bečvář ocenil na velitelském setkání na ministerstvu obrany armádní medailí za zásluhy.

Pokud by podle techniků bylo křídlo poškozeno o metr blíž ke kabině, stroj za miliony korun by pravděpodobně nemohl letět dál a pilot by se musel katapultovat.

L-159 Alca je jednomístný jednomotorový víceúčelový bojový podzvukový letoun. Armáda v minulosti koupila celkem 72 bitevníků, za které zaplatila 51 miliard korun. Přebytečné stroje v současné době prodává do USA a do Iráku, sama využívá 24 strojů.

prycsvladou ( 25. listopadu 2015 05:19 )

taky si rikam ze sup letel dal ani se neroztrhl na kusy

miro 49 ( 24. listopadu 2015 16:53 )

Video mi nejde spustit ale na křídle není jediné peříčko,žádná krev od supa a poškození mi připomíná otisk kandelábru.

dzelo ( 24. listopadu 2015 16:44 )

Proč zde píšete o nějakém prodeji bitevníků to nebyl prodej ale dar za takové ceny je může prodat jen armáda nebo blbec!

Zobrazit celou diskusi