Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Makléři nesmí Romy při pronájmu odmítnout. Verdikt soudu je žene ke lži

Lenka Balogová, které realitní kancelář odmítla pronajmout byt, protože je Romka.
Lenka Balogová, které realitní kancelář odmítla pronajmout byt, protože je Romka.  (Autor: ČTK)
Autor: sou - 
13. listopadu 2015
11:07

Jenom majitel může odmítnout pronajmout svou nemovitost Romovi, makléř ne. Tedy alespoň podle rozhodnutí litoměřického soudu, který se zabýval kauzou Lenky Balogové. Makléřka se jí podle něj musí omluvit. Přiznání finanční kompenzace by ale podle soudce mohlo vytvořit snadno zneužitelný precedent. 

Realitní makléř nemůže odmítnout pronajmout nemovitost cizinci nebo Romovi. Rozhodl tak litoměřický soud v kauze Lenky Balogové, které z důvodu romské národnosti realitní kancelář Elišky Noskové nechtěla poskytnout pronájem bytu v Lovosicích. „Realitní makléř nemůže takový diskriminační pokyn ze strany vlastníka přijmout a považovat jej za závazný,“ napsal podle Aktuálně.cz v písemném rozsudku soudce Jiří Šlapal.

Zástupce makléřky: Je to hloupost

Pokud se realitní makléři budou chtít vyhnout problémům, budou muset odmítat podobná přání klientů. Tím by se ale mohli připravit o práci. „Jde o hloupost, která se v našem reálném životě nikdy nemůže uchytit a nutí lidi jen lhát,“ řekl advokát Ondřej Pecák, který makléřku zastupuje. S klientkou zatím zvažují, zda se proti rozsudku odvolají.

Podle zatím nepravomocného rozsudku by se Nosková měla Balogové za její diskriminaci omluvit. Soudce ale odmítl, aby makléřka platila 100 tisíc korun. „Přiznání peněžité náhrady by mohlo založit precedent snadno zneužitelný a ve své podstatě z hlediska celé občanské společnosti i nebezpečný,“ napsal soudce.

Rozsudek bude nutit makléře lhát

Rozsudek dále uvádí, že majitel se může zcela svobodně rozhodnout, komu svou nemovitost pronajme. Problém ale nastává ve chvíli, kdy se obrátí na realitní kancelář. Jakmile nabídku zveřejní, nesmí se chovat diskriminačně. Právník, který se zabývá bytovým právem, ale uvedl, že kanceláře i nadále budou moci vyhovět svým klientům.

„Neměli by to zdůvodňovat, to je nebezpečné. Když nebudou chtít nájemní smlouvu podepsat, měli by se omluvit, že majitel od pronájmu odstupuje nebo že si ho rozmyslel. Nic ale nezdůvodňovat,“ prohlásil právník Karel Šrol.