Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kristýna vážila 140 kilo. Pomohlo jí zmenšení žaludku

Kristýna zhubla po chirurgickém zákroku.
Kristýna zhubla po chirurgickém zákroku.  (Autor: Karel Kopáč, Profimedia)
Autor: ula - 
8. listopadu 2015
05:59

Kristýna ve svých 28 letech, při výšce 174 centimetrů vážila 140 kilogramů. Její váha ji samozřejmě trápila. Pak podstoupila zmenšení žaludku. A její život se změnil.

Obézních lidí přibývá

Podle průzkumů se v Česku potýká s nadváhou 23 % mužů i 22 % žen a každým rokem jich přibývá. Nadváha a obezita je často spojena s celou řadou chorob, hraje například úlohu ve vývoji cukrovky 2. typu. Navíc těžce obézní muži mají dvanáctinásobně vyšší úmrtnost.

Operace je jen berlička

Možnost léčby obezity poskytuje bariatrická chirurgie. Jedná se o operaci omezující objem žaludku, jako je například bandáž, plikace nebo sleeve. Operace je ale pouze pomocník, berlička, hlavní slovo má stále jídelní režim, pitný režim a pohyb.

„Pacient se po operaci řídí zásadami zdravé výživy. Musí jíst pravidelně a málo, musí dostatečně pít, mít pravidelný pohyb," vysvětluje Dita Pichlerová, obezitoložka z OB Kliniky v Praze.

Úspěšnost 70 %

Úspěšnost pacientů po bariatrii je v dlouhodobém horizontu (5 let od zahájení redukce) více než 70 %, což je rozdíl v porovnání se snahou zhubnout pouze dietou a pohybem. Tam je úspěšnost v dlouhodobém horizontu podle velkých studií pouze do 10 %. Většina tedy opět přibere na původní váhu nebo i víc. Bariatrická operace tedy brání i „jojo efektu“.

Plikace

Poslední dobou je v kurzu zákrok zvaný plikace. Pro pacienta je tato operace málo zatěžující, bezpečná, vratná, provádí se laparoskopicky, není při ní odstraněna žádná část vnitřností, ani není nasazen kroužek na žaludek, ale část žaludku je vzata dovnitř do lumina, takže vytvoří jakousi řasu – pliku, proto plikace. Žaludek má tedy menší objem, pocit zasycení přichází již po malé porci a díky zmíněným inkretinům se zároveň zmenšuje chuť k jídlu a hladina cukru v těle se snižuje ihned po zákroku.

Všechny standartní operace plně hradí pojišťovny.

jity ( 9. listopadu 2015 10:48 )

Tak to jim opravdu přeju, ale já znám 3 lidi, kteří se této operaci podrobili a jedna říká, že už by na to nikdy nešla, trávení ji špatně funguje, jedna zemřela a třetí ten také nic moc.

jity ( 8. listopadu 2015 10:30 )

Nikdy bych na tuto operaci nešla, stejně se ta kila naberou znovu. Třeba právnička Klára Samková, která se tomu podrobila, byla jako proutek a nyní už má zase něco zpět. Moje bývalá kolegyně si to nechala také udělat, byla nějaký čas štíhlá a potom se jí rozjela rakovina slinivky a zemřela v pouhých 38ti letech.

mara-29 ( 8. listopadu 2015 09:43 )

 O této operaci přemýšlím, ale jaké jsou komplikace w co bolesti?

Zobrazit celou diskusi