Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Volkswagen má další průšvih: Problém pro 800 tisíc aut a miliardové ztráty

Autor: ČTK, zst - 
3. listopadu 2015
19:55

Po oxidech dusíku nesedí Volkswagenu ani údaje o dalších zplodinách. Nesrovnalosti jsou podle německé automobilky i v údajích o emisích oxidu uhličitého. Problém by se mohl týkat zhruba 800 tisíc aut a způsobit podniku ztrátu kolem dvou miliard eur (54 miliard korun, pozn. red.). Firma to oznámila v úterý.

11 milionů aut po celém světě svolává koncern Volkswagen do servisů kvůli softwaru manipulujícímu výsledky emisních testů u oxidů dusíku. 800 tisíc aut má mít podle firmy problémy také s vypouštěním vyššího množství oxidu uhličitého, než je povoleno.

Automobilka neupřesnila, kterých vozů se týkají nově zjištěné nesrovnalosti. Podle agentury DPA jde především o naftové automobily, není prý ale vyloučeno, že se problém týká i benzinových aut. Volkswagen upozornil, že zjištěné nesrovnalosti nemají vliv na bezpečnost vozů.

Problém začal v USA, rozrostl se ale i do Česka

V září americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) obvinila Volkswagen, že u vozů s naftovými motory používal software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Volkswagen pak přiznal, že software instaloval v celém světě do zhruba 11 milionů aut, včetně 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto.

Největší skandál v osmasedmdesátileté historii Volkswagenu přechodně srazil tržní hodnotu podniku až o třetinu, donutil k odchodu generálního ředitele společnosti a vedl k vyšetřování po celém světě. Automobilka v důsledku skandálu vykázala svou první čtvrtletní ztrátu za více než 20 let.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi