Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Michal pomáhal ostatním, teď potřebuje pomoc sám: Místo domova má spáleniště

Autor: Jana Ulrichová - 
30. října 2015
05:17

Už 15 let zachraňuje Michal Fišer (47) v Srdově na Litoměřicku zvířecí sirotky. Se synem Matějem (11) vybudovali i muzeum a měli další plány... Ty ale vzaly zasvé. Jejich dům i zoocentrum lehly popelem.

„Hořet začalo kolem druhé hodiny v noci v altánu, který slouží jako přípravna krmiv. Oheň přeskočil na štít domu a rychle se šířil dál. Sedmdesátiletou maminku, která se těžko pohybuje, jsem musel vynést,“ popsal Fišer. Zachránil zvířata a pak už se synem jen bezmocně sledovali, jak plameny jejich dům ničí.

„Dával jsem to tu dohromady 15 let, bez úvěrů. A najednou je všechno pryč, přišli jsme nejen o bydlení, ale i o živobytí,“ řekl. Oheň mu zničil i preparátorskou dílnu, která ho, coby invalidního důchodce, živila.

„Nevím, co budeme dělat. Přespáváme se synem v muzeu, které jediné oheň ušetřil. Dům je sice pojištěný, ale jen částečně, vůbec netuším, jestli nám pojišťovna něco dá,“ dodal se slzami v očích. Netajil přitom, že chvílemi pomýšlel i na sebevraždu. Teď už je ale zase odhodlaný se s osudem poprat, už kvůli synovi. Proč hořelo se vyšetřuje.

Pomoc Michalovi Fišerovi a jeho synovi Matějovi nabídli už někteří místní. „Jsou to lidé, které jsem téměř neznal, jen jsme se potkávali a zdravili. Nabídli mi například prostory na uskladnění zachráněných věcí,“ řekl Fišer. Dodal, že teď by potřebovali pomoci s rychlou, alespoň provizorní opravou střechy, aby dovnitř nezatékalo. Ti, kteří by chtěli pomoci, najdou kontakty na: www.zoocentrumsrdov.cz

Zoocentrem prošly již desítky zvířat, většinou sirotků. Odchovali srnce, jeleny, muflony i kuny. „Všechna jsme odkrmili na láhvi. Proto už musí dožít v zajetí, jsou zvyklá na lidi, chybí jim plachost,“ řekl Michal Fišer. Zvířata umísťují do obor a zájmových chovů.

ruprecht286 ( 31. října 2015 11:40 )

Je to pro ně tragická událost a mělo by se jim dostat spíše povzbuzení, alespoň tady v příspěvcích. A ne např. hloupé poukazování na vycpávání lišek. To si tento otec se synem fakt nezasluhuje.

Zobrazit celou diskusi