Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Místo facky hluboký nádech. Kantoři chodí čím dál víc na kurzy sebeovládání

Učitelé často vybouchnou a na žáky zvyšují hlas.
Učitelé často vybouchnou a na žáky zvyšují hlas.  (Autor: Profimedia)
Autor: mts - 
27. října 2015
09:55

Učitelé se občas neudrží, a pokud je děti provokují, začnou na ně křičet, nebo je dokonce někdy uhodí. Nechtěně se pak stávají „hvězdami“ internetu, jelikož děti si tyto situace rády natáčejí na mobil. Řada pedagogů se proto učí krotit emoce a dochází na kurzy sebeovládání, zmínily Hospodářské noviny.

Učitelů, kteří mají o kurzy zájem, přibývá. „Nic jiného jim ani nezbývá. Je to jejich každodenní realita,“ řekl listu psycholog Zdeněk Martínek, který školí pedagogy ve zvládání agrese už 15 let.

Situaci učitelům často ztěžují i rodiče, kteří své děti brání. Pedagog je tak tlačen do kouta. Univerzální rada, jak se při provokaci chovat, neexistuje. Na někoho platí ráznost, na jiného trpělivé vysvětlování. Učitelé by ale každopádně neměli ztrácet nervy.

„Nejdůležitější je, aby si člověk sám v sobě uvědomil, že je pod vlivem vzteku,“ říká psycholog Martin Sedláček. Podle něj často stačí krátký hluboký nádech.

Na kurzy sebeovládání ale nedocházejí jen učitelé ze základních škol či gymnázií. Pro radu si chodí také z vysokých škol. „Nachytám dospělého studenta při opisování. On se se mnou začne hádat, že to není pravda,“ popsala své problémy Michaela Paldusová.

Doktorandi pro změnu zápasí s tím, jak získat autoritu, když jsou studenti v podobném věku jako oni.

Zvládat emoce se lidé učí během několika přednášek. U psychologa Sedláčka dostávají za absolvování podobně jako v karate pásky – od bílého po černý.

Zobrazit celou diskusi