Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Předražené nákupy za miliony. Jako Němeček čarovaly zřejmě i jiné špitály

Autor: val - 
23. října 2015
06:20

Nákup gamanože Fakultní nemocnicí v Ostravě není jediným případem, který má ukázat netransparentní hospodaření v českém zdravotnictví. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) narazil v nedávné historii na více exemplářů. Třeba když nemocnice koupily od jednoho dodavatele totožný přístroj s cenovým rozdílem až půl milionu korun.

O 65 milionů korun byl podle policie předražen přístroj Cyberknife, který ve Fakultní nemocnici v Ostravě koupil její tehdejší ředitel, dnes ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Uvedla to ve čtvrtek Česká televize. Část peněz z nákupu předraženého gamanože zajistili policisté podle ČT na účtech jedné z moravských firem.

65 milionů, o které měl být přístroj předražen, má být provize, kterou nemocnice zaplatila prostředníkovi za jeho pořízení. Němeček to označil za politickou manipulaci.

Dva roky stará zpráva NKÚ nicméně upozorňuje, že případy podivných nákupů nemocnic nejsou výjimkou.

Úřad si tehdy došlápl na čtyři fakultní nemocnice – FN Královské Vinohrady, FN Olomouc, FN Hradec Králové a Všeobecná FN v Praze – a kontroloval jejich hospodaření za roky 2010 a 2011. Ukázalo se například, že nemocnice při nákupu léků jen výjimečně vypisují výběrová řízení nebo elektronické aukce. Třebaže za léčiva v dané době utratily celkem 8,5 miliardy.

Rozdíl v nákupu půl milionu

„Kontrolované nemocnice uzavřely písemné smlouvy o nákupu léčiv jen s malým počtem dodavatelů. Jedna nemocnice nakupovala léčiva od více než 230 dodavatelů, přitom rámcové kupní smlouvy uzavřela jen se třemi z nich. Ostatní léky nakoupila na základě e-mailových, faxových nebo telefonických objednávek. Bez písemné smlouvy tak například dvě kontrolované fakultní nemocnice nakoupily v letech 2010 a 2011 léčiva za 280 milionů korun,“ zdůraznili kontroloři v tiskové zprávě.

Vysoko se také šplhají rozdíly cen, za které jednotlivé nemocnice pořizovaly stejná zdravotnická zařízení. „Cena stejného kardiostimulátoru od jednoho dodavatele se mezi nemocnicemi lišila až o 83 405 korun za jeden kus, cena se pohybovala od 84 755 do 168 160 korun za jeden přístroj. Kardiovertery kupovaly nemocnice například od jednoho dodavatele s cenovým rozdílem až 520 tisíc korun za kus. Tentýž kardioverter tedy stál od 630 tisíc do 1,15 milionu korun,“ informoval NKÚ.

Za vybrané kardiostimulátory a kardiovertery zaplatily zmíněné ústavy v kontrolovaných letech dohromady přes miliardu korun, přičemž dvě nemocnice tyto přístroje nakoupily za nejméně 342 milionů bez písemné smlouvy.

Významné cenové rozdíly našel NKÚ také u nákupu léků. U antibiotika Augmentin činil nejvyšší rozdíl 360 korun za balení, u heparinu Clexane to bylo 2177 korun. Centrové léky, tedy léčiva poskytovaná na specializovaných pracovištích, se v různých zařízeních prodávaly dokonce s rozdílem až 33 tisíc korun za balení. „Tentýž lék tedy nemocnice nakoupily za cenu od 95 841 do 129 105 korun za jedno balení. Jeden dodavatel přitom prodával tentýž lék do různých fakultních nemocnic za různé ceny,“ uzavřel NKÚ.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vi3ol ( 23. října 2015 14:47 )

ale ožralové ani v ty politice nemají co dělat..

eliska963852 ( 23. října 2015 13:06 )

To je pravda, Babiš začíná podnikat v reprodukční medicíně a potřebuje svého ministra, bohužel neschopný Němeček si o vyhazov říká.

vi3ol ( 23. října 2015 11:46 )

Tak. A proto svoje další "podnikatelské plány" směřuje právě do něj..

ivoadler ( 23. října 2015 10:14 )

Babiš má pravdu, když tvrdí, že zdravotnictví je jako černá díra. Cokoliv se do něj naleje, nelze dohledat. A takových ředitelů je víc. Namátkou otec toho synáčka, co teď byl osvobozený od podezření z vraždy. Taky ředitel nějaké nemocnice s neprůhledným hospodařením.  

zada ( 23. října 2015 08:02 )

Stále si někdo mastí kapsu, pak to má v to má v tomhle státě nějak vypadat. Staří a nemocní, na to nejsou peníze, na malé děti a maminky taky ne, a tady se dějí takové věci. Policie i soudy jsou spřažený s těmito gaunery, kteří tady stále kradou a vysávají tuhle malou zemi, otravují pracovitým lidem vzduch. Pak se i nějaký Kalousek sází o 10 mega a dělá z toho tyjátr, a nějakej HUsajn ze zámoří, úředníci z Bruselu atd.... nám diktují jakýho máme mít prezidenta a jak se máme chovat...... Je mi nablití ..... Hodne lidem je všechno jedno.... ale doufám, že většina národa pochopila, že takhle to už opravdu nejde.....

Zobrazit celou diskusi