Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Prohlédněte si pravou ruku: Kolik na ní máte znamének? Počet souvisí s rakovinou

Spočítejte si znaménka na pravé ruce, zjistíte, jestli vám hrozí rakovina.
Spočítejte si znaménka na pravé ruce, zjistíte, jestli vám hrozí rakovina.  (Autor: Blesk)
Autor: ula - 
20. října 2015
14:29

Podívejte se na svou pravou ruku a zkuste si spočítat mateřská znaménka. Je jich více než deset? Pak jste více ohroženi rakovinou kůže. S touto metodou přišli vědci z King´s College v Londýně, jak uvedl web BBC.

Z britského výzkumu dále vyplývá, že lidé, kteří mají na celém těle více než sto znamének, jsou až 5x náchylnější k rakovině kůže.

Dermatologové sledovali 3000 dvojčat a také pacienty s melanomy či rakovinou kůže a přišli na zdánlivě jednoduchý systém. Klíčovou roli v něm hraje kůže na pravé ruce. Například ženám, které měly na pravé paži více než sedm znamének, napočítali po celém těle přes 50 dalších znamének. Pokud už jich bylo na paži nad deset, celé tělo pak bylo poseto téměř stem – tím se zároveň zvyšuje i riziko rakoviny.

Velmi dobrým ukazatelem se ukázalo pravé rameno, zejména u žen, stejně jako nohy. U mužů je naopak dobré spočítat znaménka na zádech. Pravá ruka je ale údajně nejspolehlivějším indikátorem.

Pozor na neobvyklá znaménka

I když nová metoda může být nápomocná při zjišťování případných melanomů, lékaři varují, že rakovina se vyvíjí hlavně z těch znamének, která vypadají neobvykle, mění barvu a tvar. Proto byste neměli podceňovat jejich kontrolu a při zpozorování podezřelého znaménka byste měli vyrazit k lékaři, bez ohledu na to, kolik skvrnek máte na ruce nebo rameni.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi