Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Půlku „Šumavy“ prosím: Ukrojte si krajíc, je světový den chleba

Dnes je Světový den chleba
Dnes je Světový den chleba  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: ula - 
16. října 2015
17:27

Dnes se v Česku oslavuje základní potravina - tradiční chléb. Spotřeba chleba u nás dlouho klesala, až letos zaznamenala mírný nárůst. Podle výzkumu patří český chleba k nejlevnějším v Evropské unii, díky tomu ale už u nás řada pekařů zkrachovala.

Milion bochníků denně

V Čechách je 700 pekáren, které každý den vyprodukují milion bochníků, což je 280 tisíc tun chleba ročně. Roční spotřeba chleba po mnohaletém poklesu mírně vzrostla a dle předběžných údajů Českého statistického úřadu tak připadá na jednoho Čecha 40 kg chleba.

Ubývá tradičních pekařů

Vloni každý z nás utratil za chléb v průměru 1 000 korun. Spotřebitelská cena jednoho kilogramu chleba podle odborníků stagnuje od roku 2007, průměrně jsme za něj v srpnu zaplatili 22 korun. Podle šetření Eurostatu je český chléb 8. nejlevnější v EU. "Nízká cena chleba však způsobila, že každý sedmý pekař od roku 2000 zkrachoval", uvedl Jaromír Dřízal, předseda svazu pekařů. Lidé přitom začínají dávat přednost tradičnímu pečenému chlebu od lokálních pekařů před zmrazenými polotovary.

"Půlku Šumavy, prosím"

Češi stále nejvíce milují klasický pšeničnožitný Konzumní chléb nebo Šumavu. Při nákupu se preferuje spíše půlka nebo čtvrtka, než celý bochník.

Pekaři se také stále více potýkají s mýty, které v poslední době kolují o pečivu. Často se hovoří o jeho škodlivosti, a proto řada lidí chleba z jídelníčku vynechává, nebo vyhledávájí speciální celozrnné nebo vícezrnné chleby. Pekaři je ale ujišťují, že ten tradiční český chléb je vyráběn z kvalitní mouky a obilí.

jana999 ( 17. října 2015 10:42 )

Přijďte dnes 17.10. ve 14 hodin na VÁCLAVSKÉ NÁMĚSTÍ V PRAZE K MUZEU, DEJTE VĚDĚT CO SI MYSLÍME!!!! Souběžně běží akce "Nechte vlajky vlát" a to po celé republice!! Kdo nesouhlasí s přibíráním migrantů a cítí, že je tady náš domov a nechce měnit naši kulturu o 1400 let nazpátek, kdo nechce, aby tady rozhodovala EU, ti, co nechtějí udělat z naší krásné země islámský chalífát, vyvěste všude kde můžete naši vlajku, na domy, do oken, na auta, aby ti nahoře věděli, že my jsme tady DOMA!!!

djaba ( 16. října 2015 22:45 )

I já u Balatejch , když nemáte obyčejnej , dejte mi neobyčejnej .Čuměli holky jak tabulka čoko .

tymitaky ( 16. října 2015 21:21 )

Já raději maso, na chléb se těžko vydělává.

Zobrazit celou diskusi