Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Romové prošli Prahou: Cítíme s uprchlíky, oni jsou teď obětní beránci Čechů

Autor: bru/ČTK - 
4. října 2015
18:24

Prahou dnes prošel pochod romské hrdosti Roma Pride 2015. Přišlo na něj zhruba 50 lidí, nesli transparenty s nápisy "Nenávist není řešení", "Zbourejte prasečák na místě romského koncentráku v Letech" či "Za důstojnou připomínku všech obětí holokaustu". Podobné pochody se dnes konají v dalších 13 evropských zemích. Jejich společným tématem je zbourání vepřína v Letech na Písecku, který stojí na místě někdejšího koncentračního tábora pro Romy.

O situaci v Letech se tak dnes mluvilo z pódií Roma Pride od Dublinu po Istanbul. Každá země má také své národní téma, v Česku jím pro tento rok je "Romové vítají uprchlíky". Průvod doprovázela policie, akce byla bez incidentů.

Pochody pořádalo Evropské antirasistické hnutí EGAM, v Česku je jeho členskou organizací sdružení Konexe, spolu s ní se na organizaci pochodu podílely křesťanská iniciativa Společně žít v míru a Český helsinský výbor.

Koordinátor Konexí Miroslav Brož vytkl českým politikům, že slibují odstranění prasečáku už dlouhých 23 let, bez výsledku, jejich slibům prý nikdo rozumný už nemůže věřit. "Chceme k této kauze a k popírání romského holokaustu v Česku přitáhnout mezinárodní pozornost a vyvinout tlak na českou vládu, aby tuto mezinárodní ostudu začala řešit," prohlásil s připomínkou, že k odstranění vepřína vyzvalo v těchto dnech přes sedm desítek europoslanců a členů národních parlamentů z 22 zemí.

Romy prý vystřídali uprchlíci

K volbě národního tématu na podporu uprchlíků Brož uvedl, že v poslední době nahradili uprchlíci Romy v pozici obětních beránků české společnosti. "Chceme jim vyjádřit solidaritu," řekl.

Účastníci Roma Pride 2015 se začali scházet v parku Portheimka po poledni. Parkem zněla romská muzika a lidé vyslechli projevy na podporu uprchlíků. Ve smíchovském kostele svatého Václava se všichni společně česky a romsky pomodlili a kolem 16:00 se průvod vypravil přes Újezd a most Legií po Národní třídě do Bartolomějské. Cestou lidé volali "Stop rasismu", "Černí, bílí, spojme síly" a "Zbourejte prasečák". Ve volání pokračovali i před sídlem Policie ČR v Bartolomějské, kde se ozval i pískot.

Vzhledem k rozjitřené náladě se organizátoři rozhodli změnit program a nejprve uspořádali diskusi s občerstvením a následně až večer chtějí v klidu a důstojně vyvěsit na zeď policejní budovy provizorní papírovou tabulku. Ta má připomínat, že právě z této budovy za protektorátu byly organizovány deportace Romů také do tábora v Letech. Na tabulce je nápis "Nezapomeneme".

Podle odhadů je v ČR asi čtvrt milionu Romů. Zhruba třetina z nich žije v chudinských domech a čtvrtích. Zatímco v roce 2006 bylo takových ghett kolem tří stovek, teď je jich už jednou tolik.

Česká vláda se v romské strategii do roku 2020 zavázala, že vepřín z Let zmizí. V minulosti to jako svou prioritu už označilo několik kabinetů. Ovšem současný premiér Sobotka loni uvedl, že ani jeho vláda patrně nenajde peníze na výkup vepřína.

Původní kárný a pracovní tábor u Let na Písecku přeměnila nacistická protektorátní správa v srpnu 1942 na cikánský. Do května 1943 jím prošlo 1308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo a přes pět stovek bylo převezeno do Osvětimi, kde byla většina z nich zavražděna. Z nacistických koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů. Podle odhadů tak nacisté zavraždili 90 procent českých Romů. Od roku 2010 je v Letech zpřístupněno pietní místo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině