Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Učte matematiku jako jazyky.“ Studenti chtějí změny kvůli povinné maturitě

Autor: Zuzana Štíchová - 
6. října 2015
05:20

Studenti apelují na ministerstvo školství, aby změnilo systém výuky matematiky. Kvůli povinným maturitám, které pro některé obory zavádí novela školského zákona. Podle nich by úspěšnosti u zkoušky dospělosti výrazně pomohlo učení ve skupinách, podobně, jako se učí například cizí jazyky. Resort Kateřiny Valachové (ČSSD) ale chce o změnách teprve jednat.

Zákon je hotový, vláda ho schválila a brzy o něm budou debatovat poslanci. Ideu, kterou vymyslel už Marcel Chládek, dotáhla do konce jeho nástupkyně Kateřina Valachová (ČSSD). Studenti jsou ale nespokojeni s tím, že problémy, které s matematikou má velká část žáků, ministerstvo zatím neřeší.

„Teď máte třídu, kde je dvacet pět nebo třicet dětí a ta výuka má své tempo a není dost prostoru třeba na dovysvětlení té látky, ne všichni se chytají,“ popisuje současnou situaci předseda České středoškolské unie Štěpán Kment.

„Zrovna matematika je postavena na tom, že informace se nabalují a je potřeba ty základy mít. Varianta skupin nabízí možnost, aby kantor mohl tu výuku přizpůsobit tempu žáků a pomoci jim víc, než když má třicet dětí,“ představuje ideu studentského spolku středoškoláků Kment s tím, že s ministerstvem už unie jedná. Výsledky ale zatím nejsou.

Blesk.cz se proto zeptal ministerstva školství, jak takový nápad vítá. „Od roku 2021 bude maturita z matematiky povinná pro obory, které už nyní mají větší počet hodin matematiky týdně, a jsou tak na maturitu lépe připravené. Pro ostatní obory budou určitě potřeba změny ve výuce matematiky,“ uvedl tiskový odbor resortu.

„Změny ve výuce matematiky (možné způsoby i formy výuky) jak na základních, tak na středních školách bude MŠMT projednávat koncepčně, a to napříč odbornou veřejností,“ napsalo pak ministerstvo na dotaz, jak může požadavek studentů podpořit.

Pro maturitu z matematiky musejí některé obory upravit počet vyučovacích hodin tohoto předmětu. Od školního roku 2020/2021 se bude maturita týkat jen těch oborů, které už teď splňují kritérium 10 hodin matematiky týdně v součtu za všechny čtyři roky studia na střední škole.

Například mají tedy studenti v prvním a druhém ročníku střední školy dvě hodiny týdně, další dva roky studia pak tři hodiny každý týden. To byla dosud norma pouze pro gymnázia. V současnosti tyto podmínky splňuje 66 oborů v celé republice.

11karel11 ( 9. března 2016 15:04 )

Studenti nemají, co chtít. Nejraději by chtěli známky zadarmo, zesměšňovat učitele, povalovat se s cigaretama, sexovat a drogovat. Buď na to máš, nebo táhni. Tak to má fungovat.

Dannero ( 18. října 2015 12:18 )

spíš by se měla matematika vyučovat jako programovací jazyky, počítače umí počítat milionkrát rychleji než ten nejlepší matematik světa.Ale v tomto formátu nejdou matematické výrazy zapsat do počítače,takže student s maturitou bude umět sice dobře počítat na papíře ale už nebude vědět jak to samé napsat do počítače protože takový zápis co je na té tabuli, počítače prostě nechápou.

salto ( 6. října 2015 08:48 )

Kristova noho! My měli k maturitě povolené logáro a šlo to. Co furt ty študáci vymýšlejí? Asi jsou líný se učit, se učit, se učit...

Zobrazit celou diskusi