Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Alkohol za řidítky: Opravdu jedna sklenička nikoho nezabije?

Autor: sou, bru - 
30. září 2015
21:10

Jedno pivo nebo sklenička vína. I to může zamávat s rovnováhou. Obzvlášť, když jede na kole. Mnoho cyklistů si to ale neuvědomuje. BESIP na tento fenomén upozorňuje ve své kampani: „Děláš to taky!“, kdy do role hřešících řidičů obsadili děti. Zdeněk Škromach (ČSSD) se už před časem pokusil protlači senátem návrh, aby u cyklistů neplatila nulovou toleranci alkoholu, jenže podle vedoucího BESIPU na to Češi ještě nemají dostatečnou sebekázeň.

„Pokud v loňském roce zavinil nehodu cyklista, bylo to téměř ve třetině případů s asistencí alkoholu v krvi. To je nejvíce ze všech skupin účastníků silničního provozu,“ říká Martin Farář, vedoucí oddělení BESIP. V roce 2014 bylo Policií ČR evidováno 4 637 nehod zaviněných pod vlivem alkoholu.

17 % z nich mají na svědomí právě cyklisté. Alarmující je, že celých 84 procent těchto nehod spáchali cyklisté, kteří měli v krvi hladinu alkoholu od jednoho promile výš.

Podle zjištění jedné z amerických univerzit se při hladině alkoholu v krvi 0,8 promile zvyšuje u cyklisty riziko zavinění nehody až 20x. Po vypití jednoho piva roste riziko nehody se zraněním šestinásobně.

„V loňském roce způsobili cyklisté celkem 2 591 dopravních nehod, kdy 786 z nich bylo pod vlivem alkoholu. Vloni také zemřelo na našich silnicích vlivem dopravních nehod celkem 57 cyklistů; 29 smrtelných dopravních nehod cyklistů si zavinili sami cyklisté,“ řekl ředitel služby dopravní Policie Tomáš Lerch.

Škromach s Čunek chtějí povolit alkohol za řídítky

Zdeněk Škromach (ČSSD) chtěl už před časem na jednání Senátu prosadit, aby policisté už nemohli dávat dýchnout cyklistům. Jeho návrh podpořil například Jiří Čunek (KDU-ČSL), který se s přítomnými v sále podělil o vlastní zkušenost z vinařské cyklostezky. „Jednou jsem tam jel, když se tam objevila nějaká policie, všichni se samozřejmě varovali, a pak došlo k pádu ‚kolistů‘, protože tam kolem úseku, kde byl avizován policista, šlo asi 100 cyklistů a vedli kola, a ti, co jeli, tam samozřejmě měli ohromné problémy,“ řekl Čunek.

Nulová tolerance pro alkohol

Zákon prý jasně říká, že jakýkoliv řidič, tedy i cyklista při jízdě pod vlivem alkoholu zaplatí pokutu až 25 tisíc korun. Pokud překročí pak jeho hladina limit jedné promile, může to být pokuta až dvojnásobná. Jediný rozdíl mezi cyklistou a řidičem motorového vozidla je v tom, že cyklista nedostane zákaz řízení.

„Jsme zásadně proti prolomení nulové tolerance alkoholu, a to i u cyklistů. Chápeme, že například v okolí cyklostezek, typicky na jižní Moravě, si cyklisté dají rádi nějakou tu skleničku. Nemáme nic proti tomu, aby si ji dali například k obědu, ale pak než opět sednou na kolo, by měli počkat, až alkohol vyprchá,“ dodává Farář.

Podle něj by cyklisté měli myslet na to, že na cyklostezkách nejsou samotní. Potkávají se tam s dalšími střízlivými, často přitom jde o rodiny s dětmi a tím pádem neohrožují pouze sebe, ale i je. „Česká společnost není připravena na prolomení nulové tolerance. Nemáme dostatečnou sebekázeň, a povolení jedné skleničky by vedlo k tomu, že řada lidí mávne rukou a vypije podstatně více s tím, že je to vlastně povoleno,“ dodal Farář.

Cyklistům se nehody nevyhýbají ani na stezkách

Stále častěji dochází k vážným nehodám i na stezkách pro cyklisty nebo ve volném terénu. Horská služba například během loňské letní sezony zasahovala u téměř sedmi stovek vážných úrazů. I zde negativní roli velmi často sehrává alkohol. Z nedávné doby je znám případ z Moravy, cyklisté nezvládli ve vysoké rychlosti zatáčku a srazili se. Následky této nehody? Dva těžce zranění a jeden cyklista, který se domů už nevrátil.

Zobrazit celou diskusi