Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Okamura vystoupal na schůdky a volal: „Vláda je zločinná, zradila národ“

Autor: bru/ČTK - 
28. září 2015
17:01

Několik stovek lidí přišlo dnes odpoledne na pražské Hradčanské náměstí na demonstraci proti imigraci a proti vládě, kterou svolal šéf hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura. Okamura mimo jiné vyzval vládu k demisi a prohlásil, že v úterý ve Sněmovně podnikne kroky k vyhlášení nedůvěry vládě.

Bývalý předseda hnutí Úsvit, jehož v březnu vyloučil vlastní poslanecký klub, z hnutí odešel a založil SPD, které má jen dva poslance. Kromě Okamury ještě Radima Fialu.

Žádáme demisi této vlády a nové volby,“ řekl. Vláda je podle Okamury zločinná a zradila národ. Řešení migrační krize vidí v důsledném vracení migrantů přes hranice a okamžitém uzavření hranic. Koaliční vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) už přečkala pokus o vyslovení nedůvěry v květnu, kdy proti ní hlasovalo 47 poslanců TOP 09 a Starostů, ODS a Úsvitu. Ke svržení vlády by bylo nutných o 54 hlasů víc.

Přítomní na Hradčanském náměstí skandovali opakovaně „Hanba vládě“, řada demonstrantů nesla české vlajky, byla vidět i vlajka slovenská nebo červeně přeškrtnutá vlajka EU. V petičním stánku mohli podepisovat dopis prezidentu Miloši Zemanovi s výzvou, aby odvolal nynější vládu a jmenoval úřednický kabinet, který by zemi dovedl k předčasným volbám. Demonstranty přijela podpořit i parta motorkářů. Podle Okamury jich bylo až 200. Na shromáždění dohlíželi policisté, podle jejichž odhadu bylo účastníků demonstrace dohromady zhruba 600.