Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Exšéf armády Šedivý: Recesisté na Hradě ukázali slabé místo. A zneužili ho

Bývalý armádní šéf Jiří Šedivý mluví o slabém místě na Hradě
Bývalý armádní šéf Jiří Šedivý mluví o slabém místě na Hradě  (Autor: Armáda ČR, Ztohoven.com a Blesk - Jarmila Hluchá)
Autor: Jan Kálal - 
20. září 2015
15:20

Je to armádní generál v záloze a patří mezi přední bezpečnostní experty v Česku. Bývalý šéf armádního generálního štábu Jiří Šedivý pro Blesk.cz zhodnotil incident, při kterém maskovaní recesisté ze Ztohoven pronikli na Pražský hrad. A na místě prezidentské zástavy pověsili červené trenýrky. „Ukazuje to na to, že existuje slabé místo, které tito lidé zneužili,“ míní. Komicky v tomto světle vypadá čtvrt roku stará zpráva o chystaném posílení bezpečnosti na Hradě.

„K chybě došlo v každém případě. Musí se udělat analýza, jak systém funguje a jak se vyhodnocují okamžitá, reálná rizika, která jsou stoprocentně spojena s rekonstrukcí Pražského hradu,“ řekl Šedivý pro Blesk.cz. „Pokud byla kdysi přijata opatření k ochraně Hradu, musí se aktualizovat podle skutečné situace. A to se nejspíš nestalo,“ dodal.

Připomeňme si v této souvislosti zprávu z letošního 15. června: Pražský hrad chystá posílení bezpečnostních opatření. Byl to výsledek schůzky ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) a prezidenta Miloše Zemana.

„Připravujeme sérii opatření, která by znamenala větší pocit bezpečnosti návštěvníků Pražského hradu. Samozřejmě to bude znamenat i určitý bezpečnostní sken. Jednotlivá opatření konkretizovat nebudu. Předpokládám ale, že do měsíce až dvou, kdy budou aplikována, Pražský hrad seznámí veřejnost. Budou viditelná,“ vysvětloval tehdy Chovanec. Opatření neopatření, tuto sobotu si na Hradě řádí falešní kominíci a kradou prezidentskou vlajku…

Video  Červené trenýrky na Pražském hradu - umělci Ztohoven  - Ztohoven.com
Video se připravuje ...

Šedivý k tomu uvedl: „Musí se chránit plášť a vnější perimetr těch částí Pražského hradu, které jsou veřejnosti nepřípustné. To se vzájemně nevylučuje s davy turistů jinde na Hradě. Pokud se kolem Hradu postaví lešení, musí být také řádně hlídané.“ Právě lešení na 1. hradním nádvoří přitom posloužilo jako cesta až na střechu.

 

„Ukazuje to na to, že existuje slabé místo, které tito lidé zneužili. Teď to byla recese, jako bezpečnostní experti ale musíme uvažovat tu nejhorší variantu. Buďme rádi, že to byla recese,“ zmínil bývalý šéf armády – aby na závěr přeci jen trochu bránil českou policii třeba vůči policistům z USA.

„K podobným bezpečnostním incidentům dochází i u Bílého domu. Nemyslím si, že by šlo o něco výjimečného. Ale je potřeba to analyzovat a přijímat opatření. Je to taková spekulace. Myslím si, že ani na Bílém domě by je nezastřelili,“ dodal armádní generál v záloze.

koncime ( 23. září 2015 01:30 )

. https://www.facebook.com/koncimemilosi Končíme Miloši tričko 249,- velká placka 49,- http://www.imgup.cz/

oldedek ( 21. září 2015 11:20 )

"Je Hrad vůbec zabezpečený? ptají se po vyvěšení rudých trenek politici..." Jestliže to tam vede hlavní vedoucí Ofčáček a připomáhá mu šmelinář kluk Minářů, tak je tam určitě čurbes jako v tanku ..

provokaterka ( 21. září 2015 05:21 )

Udělit jim maximální tvrdé tresty bez možnosti přerušení,nebo zkrácení a příště si to rozmyslí,ne nějakou podmínku,to by byl výsměch.

cotonice ( 21. září 2015 00:14 )

Pokud vím, tak prezident republiky je taky nejvyšším velitelem armády a tedy jeho ochranu vykonává armáda. Co dělá ještě Stropnický na místě ministra? Ten měl okamžitě rezignovat a určitě by ho měl Zeman okamžitě kopnout do ř .i t ě ! Tuto republiku vedou neschopní idioti ! Opět máme ostudu v celém světě !

chlast.jeslast ( 20. září 2015 23:38 )

Zeman si to nechce rozházet ani s Putinem a ani s USA a EU, jeho rejpavý žvásty jsou jenom pro blbý lidi, u kterých je pro jeho držkomluvu king, naštěstí představitelé ostatních států ho berou jako bezvýznamnýho neškodnýho debílka, takže si může v podstatě plácat cokoliv

Zobrazit celou diskusi