Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Taira porazila rakovinu s Ashyou! Rakovinu mozku doktoři původně označili za "přehřátí"

Autor: Kristýna Beránková - 
20. září 2015
05:48

Maminka malé Tairy (3) Jana Phillip (31) vyslechla před rokem od lékařů hrozivý verdikt. Její holčička má rakovinu mozku. Jedinou nadějí byla protonová terapie. Poprvé o ní slyšela v Blesku.

Taira začala v létě 2014 zvracet. „Doktoři mne sice uklidňovali, že se jedná o přehřátí, já měla ale zlé tušení a vynutila jsem si další vyšetření. Vyslechla jsem si, že jsem hysterická, ale bylo mi to jedno,“ vzpomíná maminka.

Magnetická rezonance potvrdila, že její mateřská intuice se nemýlila. Taira měla nádor na mozku. Bylo to jako zlý sen. Jana si vzpomíná, jak v prosinci 2013 četla v Blesku příběh Matýska a Tomáška. Tehdy poprvé slyšela o protonové léčbě a nyní se onkologické onemocnění týkalo i její holčičky.

„Lékaři mi řekli, že takhle malé dítě klasicky ozařovat nemůžou. Jedinou nadějí byl proton. Jestli ho ale pojišťovna zaplatí, nebylo vůbec jasné,“ vysvětluje Jana. Nakonec se podařilo vše vyjednat.

Léčba zabrala a Taira nemá žádné následky. V protonovém centru se na podzim roku 2014 potkala s Ashyou Kingem. Spolu včera vyrazili do pražské zoologické zahrady oslavit, že zákeřnou nemoc porazili.

Zobrazit celou diskusi