Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

20 nejnovějších mýtů o potravinách: Nepodléhejte zaručeným varováním

  • Autor: Iva Dvořáková - 
    9. 9. 2015
    16:27

    Zajímáte se o zdravou stravu a hledáte si nejrůznější informace v tisku a na internetu? Pozor! Můžete narazit i na vyložené bludy. V dnešní době je těžké nepodlehnout »zaručeným radám«, které jsou často velice zkreslené. Blesk společně s nutriční specialistkou, diabetoložkou a obezitoložkou MUDr. Ditou Pichlerovou přináší mýty, které jsou nyní nejvíc v »kurzu«.

  • 1.Bezlepkové je super

    Velice módní je vynechávat ze stravy lepek. Ano, u alergiků je bezlepková dieta opodstatněná. „Rozšířil se názor, že pokud se budeme stravovat bezlepkově, budeme se cítit lépe, a dokonce zhubneme. Do jisté míry je to pravda. Vzdáme-li se pečiva, sušenek, chipsů, ale i omáček, řízků, vytvoříme si nízkosacharidovou dietu. Problém je, že jde o velmi jednostrannou stravu, kterou málokdo vydrží delší dobu,“ vysvětluje doktorka Pichlerová a dodává: „Obecně platí, že jíst tmavé pečivo v dávce 2 krajíčky po 50 g denně hubnutí nezabrání.“

    Bezlepková strava Bezlepková strava | Shutterstock

     

  • 2.STOP alkoholu, kávě a kalorickým nápojům

    Další mýtem je, že při hubnutí si musíme odepřít některé nápoje. Ano, pokud jsme obézní, měli bychom pít 2 l tekutiny, převážně vody či čaje bez cukru. „Pokud si ale dá silnější člověk tři deci sladkého nápoje 3x týdně tzv. na chuť, nic moc se nestane. Jen musí dodržovat další zásady zdravé výživy. Káva mu naopak dodá energii, pokud si do ní nedá tři cukry a smetanu. Mírná konzumace alkoholu se doporučuje i při dietě. Ideální jsou dvě až tři skleničky vína nebo střiku za večer,“ tvrdí dietoložka.

    Alkohol Alkohol | Shutterstock.com

     

     

     

  • 3.Cukr způsobuje cukrovku

    Ke vzniku cukrovky 2. typu prokazatelně přispívá nadměrný energetický příjem, nadváha, obezita, ale ne jen samotná konzumace cukru. „Cukrovka by se spíš měla jmenovat tukovka,“ říká s nadsázkou MUDr. Pichlerová.

    Cukr Cukr | Shutterstock.com

     

  • 4.Maso plné antibiotik a hormonů


    Tento mýtus se mezi lidmi v poslední době dost traduje. Hormonální přípravky se u nás používat nesmějí, antibiotika se mohou podávat pouze na předpis veterináře a produkty od léčených zvířat se nesmějí používat pro výživu lidí. Nákupu masa se tedy bát nemusíme.

    Kuřecí maso Kuřecí maso | shutterstock

     

  • 5.Zdravější a štíhlejší s bezmasou stravou

    Velmi moderní je veganství a vegetariánství. Lidé, kteří nejedí maso a živočišné výrobky, jsou prý štíhlejší a zdravější, jenže to nikdy žádné studie nepotvrdily. „Maso je nejvýznamnějším zdrojem bílkovin, vitaminů, železa a zinku. A ty člověk k životu nutně potřebuje,“ říká Pichlerová.

    Vegetariáni Vegetariáni | Foto scom

     

  • 6.Dobrá barva znamená dobré maso



    Omyl! Výrobci vědí, že barva prodává, a někdy může být zabarvení umělé. Spíš než na barvu byste se při nákupu měli zaměřit na vůni a složení.

    Maso Maso | Shutterstock.com

     

  • 7.Živočišné tuky jsou nezdravé a rostlinné zdravé

    Omyl! Tuky vybírejme podle obsahu mastných kyselin. Rozdělují se na nasycené, které zvyšují hladinu cholesterolu, a nenasycené, jež jsou našemu organismu prospěšné. Informace o mastných kyselinách najdete na etiketách.

    Máslo Máslo | profimedia.cz

     

  • 8.Řepkový olej je vhodný jen na bionaftu

    Omyl! Řepka obsahuje velké množství nezbytných esenciálních nenasycených mastných kyselin a má malé množství nežádoucích nasycených mastných kyselin. Ve srovnání se složením ostatních rostlinných olejů je podle výživových odborníků jednoznačným vítězem.

    Řepkový olej Řepkový olej | Shutterstock.com

     

     

     

  • 9.Kokosový tuk je zdravý

    Omyl! Na rozdíl od jiných rostlinných olejů a tuků má kokosový tuk velmi vysoký obsah nežádoucích nasycených mastných kyselin a prospěšných nenasycených má pomálu.

    Kokosový tuk Kokosový tuk | Shutterstock.com

     

  • 10.Při dietě žádné tuky

    Omyl! Když někdo vyloučí z jídelníčku tuky, může si přivodit nedostatek pro organismus nezbytných esenciálních mastných kyselin i vitaminů rozpustných v tucích, které se pak nemají v čem rozpouštět. Denní příjem tuků se musí pohybovat okolo doporučeného množství a rozhodně nesmí klesnout pod 45 g.

    Kokosový tuk má velmi vysoký podíl nežádoucích mastných kyselin Kokosový tuk má velmi vysoký podíl nežádoucích mastných kyselin | scom

     

  • 11.Nejlepší je smažit na másle

    Omyl! Při smažení na másle se rozkládají zbytky mléčných bílkovin, které jsou přítomné v rozpouštějícím se másle, a některé mohou být karcinogenní. Smažte proto raději na přepuštěném másle, které se dá i koupit pod názvem »ghee«.

    Máslo Máslo | Foto: Petr Novotný, Daniel Černovský

     

  • 12.Vejce zvyšují hladinu cholesterolu

    Omyl! Vejce jsou skvělým zdrojem kvalitních bílkovin a tuků s příznivým složením mastných kyselin, vitaminů a minerálních látek. V současnosti se pro zdravé lidi doporučuje 1–2 vejce denně.

    Vajíčka Vajíčka | Shutterstock.com

     

  • 13.Při vaření brambory do studené

    Omyl! Brambory vkládejte do vařící vody nebo je vařící vodou polévejte. Zabrání se ztrátám vitaminu C. Navíc jsou brambory ve vodě kratší dobu, a ztráty ve vodě rozpustných látek jsou tak menší.

    Brambory Brambory | Shutterstock.com

     

  • 14.Dospělí by mléko neměli

    Omyl! Mléko je zdrojem vápníku, který je důležitý pro správný růst vlasů a nehtů a pro dobré fungování ho potřebují i svaly. Kdo nepije mléko, měl by najít jiný přirozený zdroj vápníku, jako je například špenát, mák, sezam, zelí či mandle.

    Mléko Mléko | Profimedia.cz

     

  • 15.Všechna éčka škodí

    Omyl! Seznamy, které kolují po internetu a tvrdí, že »éčka« způsobují rakovinu, často míchají skutečně škodlivé látky s naprosto neškodnými, například E330, což je kyselina citronová, která se přirozeně vyskytuje v citrusových plodech.

    Citron Citron | shutterstock.com

     

  • 16.Bio je lék na všechno

    Omyl! Biopotraviny jsou jen zárukou toho, že byly vypěstovány bez umělých hnojiv a postřiků. Biopárek či biochipsy jsou stejně tučné jako ty obyčejné.

    Biopotraviny Biopotraviny | Shutterstock.com

     

  • 17.Tmavé rovná se celozrnné

    Omyl! Tmavé pečivo může být jen přibarvené. Proto si všímejte, zda je na etiketě napsáno, že obsahuje 80 % celozrnných obilovin. Jinak nesmí být nazváno »celozrnné«!

    Celozrnný chleba Celozrnný chleba | Shutterstock.com

     

  • 18.Při hubnutí jsou uzeniny tabu

    Omyl! Kvalitní šunku nebo libové uzené si klidně dejte. Ale levné salámy a párky ne. Obsahují minimum masa.

    Uzeniny Uzeniny | Shutterstock.com

     

  • 19.Ananas spaluje tuky

    Omyl! Ananas sice obsahuje enzymy pro spalování tuků, ale žaludeční kyseliny je zničí. Naopak ananas obsahuje vysoké procento jednoduchých cukrů.

    Ananas Ananas | Shutterstock

     

  • 20.Potravinové doplňky jsou zdravé

    Omyl! Odborníci varují před nadměrným užíváním potravinových doplňků. Organismus část z nich stejně neumí zpracovat a vám jejich nákup dokáže pořádně provětrat peněženku.

    Potravinové doplňky Potravinové doplňky | Shutterstock.com

     

     

     

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi