Zajímáte se o zdravou stravu a hledáte si nejrůznější informace v tisku a na internetu? Pozor! Můžete narazit i na vyložené bludy. V dnešní době je těžké nepodlehnout »zaručeným radám«, které jsou často velice zkreslené. Blesk společně s nutriční specialistkou, diabetoložkou a obezitoložkou MUDr. Ditou Pichlerovou přináší mýty, které jsou nyní nejvíc v »kurzu«.
20 nejnovějších mýtů o potravinách: Nepodléhejte zaručeným varováním
1.Bezlepkové je super
Velice módní je vynechávat ze stravy lepek. Ano, u alergiků je bezlepková dieta opodstatněná. „Rozšířil se názor, že pokud se budeme stravovat bezlepkově, budeme se cítit lépe, a dokonce zhubneme. Do jisté míry je to pravda. Vzdáme-li se pečiva, sušenek, chipsů, ale i omáček, řízků, vytvoříme si nízkosacharidovou dietu. Problém je, že jde o velmi jednostrannou stravu, kterou málokdo vydrží delší dobu,“ vysvětluje doktorka Pichlerová a dodává: „Obecně platí, že jíst tmavé pečivo v dávce 2 krajíčky po 50 g denně hubnutí nezabrání.“
2.STOP alkoholu, kávě a kalorickým nápojům
Další mýtem je, že při hubnutí si musíme odepřít některé nápoje. Ano, pokud jsme obézní, měli bychom pít 2 l tekutiny, převážně vody či čaje bez cukru. „Pokud si ale dá silnější člověk tři deci sladkého nápoje 3x týdně tzv. na chuť, nic moc se nestane. Jen musí dodržovat další zásady zdravé výživy. Káva mu naopak dodá energii, pokud si do ní nedá tři cukry a smetanu. Mírná konzumace alkoholu se doporučuje i při dietě. Ideální jsou dvě až tři skleničky vína nebo střiku za večer,“ tvrdí dietoložka.
3.Cukr způsobuje cukrovku
Ke vzniku cukrovky 2. typu prokazatelně přispívá nadměrný energetický příjem, nadváha, obezita, ale ne jen samotná konzumace cukru. „Cukrovka by se spíš měla jmenovat tukovka,“ říká s nadsázkou MUDr. Pichlerová.
4.Maso plné antibiotik a hormonů
Tento mýtus se mezi lidmi v poslední době dost traduje. Hormonální přípravky se u nás používat nesmějí, antibiotika se mohou podávat pouze na předpis veterináře a produkty od léčených zvířat se nesmějí používat pro výživu lidí. Nákupu masa se tedy bát nemusíme.
5.Zdravější a štíhlejší s bezmasou stravou
Velmi moderní je veganství a vegetariánství. Lidé, kteří nejedí maso a živočišné výrobky, jsou prý štíhlejší a zdravější, jenže to nikdy žádné studie nepotvrdily. „Maso je nejvýznamnějším zdrojem bílkovin, vitaminů, železa a zinku. A ty člověk k životu nutně potřebuje,“ říká Pichlerová.
6.Dobrá barva znamená dobré maso
Omyl! Výrobci vědí, že barva prodává, a někdy může být zabarvení umělé. Spíš než na barvu byste se při nákupu měli zaměřit na vůni a složení.7.Živočišné tuky jsou nezdravé a rostlinné zdravé
Omyl! Tuky vybírejme podle obsahu mastných kyselin. Rozdělují se na nasycené, které zvyšují hladinu cholesterolu, a nenasycené, jež jsou našemu organismu prospěšné. Informace o mastných kyselinách najdete na etiketách.
8.Řepkový olej je vhodný jen na bionaftu
Omyl! Řepka obsahuje velké množství nezbytných esenciálních nenasycených mastných kyselin a má malé množství nežádoucích nasycených mastných kyselin. Ve srovnání se složením ostatních rostlinných olejů je podle výživových odborníků jednoznačným vítězem.
9.Kokosový tuk je zdravý
Omyl! Na rozdíl od jiných rostlinných olejů a tuků má kokosový tuk velmi vysoký obsah nežádoucích nasycených mastných kyselin a prospěšných nenasycených má pomálu.
10.Při dietě žádné tuky
Omyl! Když někdo vyloučí z jídelníčku tuky, může si přivodit nedostatek pro organismus nezbytných esenciálních mastných kyselin i vitaminů rozpustných v tucích, které se pak nemají v čem rozpouštět. Denní příjem tuků se musí pohybovat okolo doporučeného množství a rozhodně nesmí klesnout pod 45 g.
11.Nejlepší je smažit na másle
Omyl! Při smažení na másle se rozkládají zbytky mléčných bílkovin, které jsou přítomné v rozpouštějícím se másle, a některé mohou být karcinogenní. Smažte proto raději na přepuštěném másle, které se dá i koupit pod názvem »ghee«.
12.Vejce zvyšují hladinu cholesterolu
Omyl! Vejce jsou skvělým zdrojem kvalitních bílkovin a tuků s příznivým složením mastných kyselin, vitaminů a minerálních látek. V současnosti se pro zdravé lidi doporučuje 1–2 vejce denně.
13.Při vaření brambory do studené
Omyl! Brambory vkládejte do vařící vody nebo je vařící vodou polévejte. Zabrání se ztrátám vitaminu C. Navíc jsou brambory ve vodě kratší dobu, a ztráty ve vodě rozpustných látek jsou tak menší.
14.Dospělí by mléko neměli
Omyl! Mléko je zdrojem vápníku, který je důležitý pro správný růst vlasů a nehtů a pro dobré fungování ho potřebují i svaly. Kdo nepije mléko, měl by najít jiný přirozený zdroj vápníku, jako je například špenát, mák, sezam, zelí či mandle.
15.Všechna éčka škodí
Omyl! Seznamy, které kolují po internetu a tvrdí, že »éčka« způsobují rakovinu, často míchají skutečně škodlivé látky s naprosto neškodnými, například E330, což je kyselina citronová, která se přirozeně vyskytuje v citrusových plodech.
16.Bio je lék na všechno
Omyl! Biopotraviny jsou jen zárukou toho, že byly vypěstovány bez umělých hnojiv a postřiků. Biopárek či biochipsy jsou stejně tučné jako ty obyčejné.
17.Tmavé rovná se celozrnné
Omyl! Tmavé pečivo může být jen přibarvené. Proto si všímejte, zda je na etiketě napsáno, že obsahuje 80 % celozrnných obilovin. Jinak nesmí být nazváno »celozrnné«!
18.Při hubnutí jsou uzeniny tabu
Omyl! Kvalitní šunku nebo libové uzené si klidně dejte. Ale levné salámy a párky ne. Obsahují minimum masa.
19.Ananas spaluje tuky
Omyl! Ananas sice obsahuje enzymy pro spalování tuků, ale žaludeční kyseliny je zničí. Naopak ananas obsahuje vysoké procento jednoduchých cukrů.
20.Potravinové doplňky jsou zdravé
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.