Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Češky u hranic ISIS: Co na to jejich blízcí? Obavy z nemocí a džihádistů, i podpora

Autor: Jaroslav Šimáček - 
29. srpna 2015
05:01

Vydaly se až k samotným hranicím Islámského státu. Na území, které ještě nedávno džihádisté okupovali. Jak to rodiny Lenky Klicperové a Markéty Kutilové snáší? I když jde o zkušené cestovatelky, obavy samozřejmě mají. Z bezpečnosti, ale také třeba nemocí. A tak své drahé vybavují na cesty radami i lékárničkami. Ale také podporou.

Lenka Klicperová a Markéta Kutilová vyrazily do Sýrie, aby zmapovaly, jak tam lidé žijí během dlouho trvajícího válečného konfliktu. Boje s režimem diktátora Bašára Asada pokračují, stejně tak střety Kurdů s rozpínajícím se Islámským státem.

Někteří Syřané zůstávají a svých domovů se stůj co stůj vzdát nechtějí, mnoho jich uteklo. Češky tak upozorňují i na to, proč a z jak poničených oblastí lidé prchají před válkou a bídou. A na možnosti, jak jim podat pomocnou ruku anebo alespoň prst, třeba skrze Charitu ČR a Archu pomoci. Jde přitom o zkušené cestovatelky, které za sebou mají mnoho podobných výjezdů do zahraničí.

Lenka i Markéta přesto přiznávají, že o ně mají jejich blízcí při podobných misích zkrátka a jednoduše obavy. Rizika se sice snaží minimalizovat ještě před cestou poctivým plánováním, jenže člověk nikdy neví a musí být zkrátka opatrný. "Do konfliktní oblasti nejedu poprvé, mám za sebou několik cest do Afganistanu, Iráku, Haiti, Konga a mnoha dalších zemí, kde není dobrá bezpečnostní situace. Na každou cestu se pečlivě připravuji, což všichni moji blízcí vědí. Vědí i to, že mě tato práce baví a naplňuje a nemá cenu mi to vymlouvat. Takže se s tím smířili. A i když se bojí, nedávají to najevo," prozradila Blesk.cz přímo ze Sýrie Klicperová.

Mamka přibaluje léky i rady. Sestra podporuje na Facebooku

Ani Kutilová rozhodně není nějaký cestovatelský zelenáč. "Do konfliktních oblastí jezdím už víc než deset let. Moji blízcí říkají, že je už u mě vůbec nic nepřekvapuje. Přesto je každý nový cíl mojí cesty překvapí a oznámit jim cestu do Iráku a Sýrie nebylo jednoduché ani pro mě. Detaily o tom, kam všude se chystám, je však nezatěžuji," přiznala Blesk.cz Markéta Kutilová.

Starostliví jsou samozřejmě hlavně rodiče. "Mamka, která je zdravotní sestra, se bojí různých nemocí a vždy mě vybaví léky i radami," říká Kutilová. Léky jsou přitom obě dámy vybaveny skutečně důkladně. Důvod? "Můj manžel mě podporuje a vybaví mě vždy lékárničkou, neboť je lékař," dodává Klicperová.

Že se i nyní vydaly do nebezpečné oblasti, nijak nezakrývají. "Myslím ale, že cesta do Sýrie několik lidí v mém okolí trochu stresuje, přeci jen blízkost Islámského státu v nich vyvolává obavy a já to vlastně chápu," pokračuje Kutilová.

S kamarádkou se ocitly v místech, která ještě před třemi měsíci Islámský stát skutečně okupoval. Než se kurdským bojovníkům podařilo v tvrdých bojích islámské fanatiky vytlačit pryč. A tak při příjezdu z iráckého Kurdistánu doprovázela Češky trojice vojáků YPG, tedy Lidových obranných jednotek. Vyprovodí je i při cestě přímo na frontu, kde v řadách Kurdů bojují mimochodem i statečné ženy.

Jako statečné však Lenku s Markétou vnímají i jejich blízcí. Dokládá to i tenhle status sestry jedné z nich. "Možná si spousta z Vás bude myslet, že moje sestra Markéta Kutilová a její parťačka Lenka Klicperová jsou blázni vydat se do válkou zmítané Sýrie, ale díky jejich odvaze a svědectví si alespoň dokážeme trochu představit, proč miliony Syřanů opouští svou vlast," napsala na Facebook Veronika Kutilová.

zelena.karkulka ( 1. září 2015 00:28 )

mají sedět doma a starat se o malé dítě-Kutilová.

zelena.karkulka ( 1. září 2015 00:24 )

 Kutilovou znám....placená provokatérka,vymýšlející si neexistující kauzy,např. z Konga,Rwandy apod. Když oni by lidi jinak nám nedávali dary,řekla na kritiku výmyslů..... Takže tohle je taky jeden velkej podvod

salto ( 31. srpna 2015 09:42 )

Děvčata, až ji budete mít v jednom ohni a uvidíte ten zástup co budete ještě muset uspokojit, říkejte si: odvahu, odvahu, nebojím se toho, odvahu...

nojasne ( 29. srpna 2015 14:02 )

Ano, jsem Pepík z gauče a nemám odvahu ani chuť jet někam do p.dele, kde je akorát vedro, smrad, špína, čmouďy, písek a jinak úplný howno. A taky nemám chuť těm dvěma budoucím šátkařkám platit jejich návrat zpátky. Až tam budou nějakýmu ručníkaři leštit zlatý kliky u minaretu a po večerech leštit bambus, tak navrhuji v centrální evidenci obyvatel provést operaci minus dva a ne tam posílat vycvičené komando nebo nedej bože dokonce peníze.

rada42 ( 29. srpna 2015 12:42 )

Tyhle dvě fenky evidentně moc inteligence nepobraly ...

Zobrazit celou diskusi