Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Žena s alzheimerem zachránila život: Pomohla dusící se pacientce

Ředitel Alzheimer centra a ředitelka průhonické pobočky gratulují pacientce, která dokázala zachránit lidský život navzdory nemoci
Ředitel Alzheimer centra a ředitelka průhonické pobočky gratulují pacientce, která dokázala zachránit lidský život navzdory nemoci  (Autor: Alzheimercentrum Průhonice)
Autor: dce - 
25. srpna 2015
09:46

Neskutečná událost se nedávno odehrála v Alzheimercentru v Průhonicích. Žena v posledním stádiu otřesné nemoci tu dokázala zachránit život jiné pacientce, která se dusila soustem jídla.

„Nejprve je nutné vysvětlit, že i na první pohled banální činnost, jakou je krmení pacienta, vyžaduje u pacienta s demencí zdravotnické vzdělání, vzhledem k riziku vdechnutí potravy,“ vypráví pro Blesk.cz mluvčí Alzheimercentra.

Syn, který byl na návštěvě v Alzheimercentru, právě krmil svou maminku, když jí zaskočilo a ona se začala dusit. Muž byl celou situací tak zaskočen, že nestihl rychle reagovat. Z vedlejšího lůžka ale vyskočila jiná pacientka a okamžitě zahájila první pomoc.

Onou hrdinkou byla klientka Alzheimercentra, ale především paní doktorka, povoláním anestezioložka, jejíž mysl bez zaváhání začala fungovat stejně jako v době před onemocněním, s bezchybným použitím všech znalostí medicíny,“ dodává mluvčí.

Celá věc doslova vehnala slzy do očí všem přihlížejícím a především synovi zachráněné pacientky. „Tato příhoda opakovaně ukázala, že  lidský mozek je orgánem, který má netušené možnosti.“

majojo ( 25. srpna 2015 11:48 )

Snad se k té postižené paní budou v tom zařízení po tomhle chovat slušně. V tomto kraji to není zvykem.

sores ( 25. srpna 2015 09:59 )

 Je to strašlivá nemoc včetně parkinsona! Ti lidé jsou jako mimina odkázáni na pomoc druhého,strašná diagnóza! Neublížila bych vědomě nikdy, ale takto by měli dopadnout všichni zločinci,vrazi,násilníci,zloději atd. včetně politiků co kradou a nedodrží nic co slibovali.Že naše vládo, sobě vše a občanům NIC.

Zobrazit celou diskusi