Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Operátor O2 zaznamenal obří výpadek sítě: Příčina? Překopnutý kabel

...
...  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: dce, ČTK - 
19. srpna 2015
09:32

Telefonní operátor Telefónica O2 řešil od středečního rána velký výpadek sítě po celé České republice. Nebylo možné ani volat ani posílat SMS z mobilní sítě, mnozí si stěžujovali, že nefungují ani pevné linky, internetové připojení šlo velmi špatně. Problémem ovšem bylo, že se zákazníci nedovolali ani na tísňové linky. Výpadek podle oficiálního vyjádření O2 postihl zákazníky v jižních, západních, středních Čechách a části Prahy. Problémy ale hlásila i Morava.

Operátor Telefónica O2 řešil od středečního rána výpadek sítě, který pravděpodobně postihl tisíce jejich zákazníků. Problémy hlásil jihozápad Čech, Praha a později i Morava. Lidé se ze svých mobilních telefonů nemohli dovolat, poslat SMS, ani se často nedostali na internet. A vypadalo to, že se nebylo ani možné dovolat na jejich telefony. A mnozí si stěžovali i na nedostupnost pevných telefonních linek.

Ke všemu vypadávala i webová stránka O2 – pravděpodobně kvůli přetížení. První oficiální zpráva se objevila na facebookových stránkách společnosti až dvě hodiny po ohlášení prvních problémů.

Aktuálně evidujeme výpadek v naší mobilní síti. Někteří z našich zákazníků v jižních, západních, středních Čechách a části Prahy tak mohou mít problém se spojením hovorů a připojením k mobilnímu internetu, za což se velmi omlouváme. Naši technici intenzivně pracují na nápravě. Příčinu výpadku a jeho dopad zjišťujeme,“ stojí na sociální síti.

Pod tím samozřejmě přibývaly rozzuřené komentáře zákazníků operátora. Stěžovali si, že trvalo příliš dlouho, než se někdo vyjádřil, a později navíc nebylo pomalu možné ani se dovolat na zákaznické linky. Prostě to tam nikdo nebral.

Kolem půl jedenácté byly služby podle vyjádření O2 obnoveny. Výpadek trval asi dvě hodiny, příčinou byl pravděpodobně překopnutý kabel.

Největším problémem, kterému ale lidé čelili, byla nedostupnost tísňových linek. „V současné době řeší ZZS KVK problém spojení na straně operátora O2 s linkou 155. Zákazníci O2 se nedovolají na linku 155 ani linku 112 a ani my je nejsme schopni kontaktovat,“ řekla Blesk.cz mluvčí Záchranné služby.

Pokud vás tento problém někdy v budoucnu postihne a vy právě potřebujete volat tísňovou linku, vyjměte z telefonu SIM kartu – hasičům, policii i záchrance se dovoláte i bez ní.

cipisek134 ( 19. srpna 2015 11:41 )

Telefónica O2 - největší zloději. Ruce pryč od nich.

radsab ( 19. srpna 2015 11:29 )

 Nepřehání "miloš_zeman"? Nemělo by se s tím něco províst? Už uživ. jméno mluví za své!

almr ( 19. srpna 2015 10:37 )

O2 skupuje všude bezdrátové sítě,následně je ruší a pokud člověk nemá jinou volbu musí se připojit kabelem přes pevou linku.

hofihofi ( 19. srpna 2015 10:32 )

NEEXISTUJE BEZPORUCHOVE ZARIZENI, ZAVADY MA I NASA ALE O2 MA JEN MINIMUM, TO SE MUSI UZNAT

tochadda ( 19. srpna 2015 10:17 )

No, jasně že se bez blbnutí po telefonu obejdeme,ale nesmí vypadnout možnost volat hasiče,nebo záchranku. Tak sedím doma a ani se nehýbám,nevařím,nerozčiluju se,abych tyto služby nepotřeboval

Zobrazit celou diskusi