Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Srážka rychlíků a 37 zraněných: Pod jedoucím vlakem přehodili výhybku

Autor: ČTK, bru, dv, všm - 
4. srpna 2015
13:49

Při srážce dvou rychlíků v Horažďovicích se zranilo až 37 lidí. Scénáře nehody se zatím liší, spojuje je jen to, že vlaky do sebe narazily kvůli vykolejeným vagonům jednoho z nich. Neštěstí se stalo v železniční stanici Horažďovice – předměstí ve 13:17 hodin. Vlaky mezi Nepomukem a Strakonicemi nahradily autobusy.

Záchranářské vrtulníky v akci

K nehodě přiletěly podle záchranky tři vrtulníky a vyrazilo tam sedm záchranných posádek. Ve vlacích bylo asi 200 lidí. V nemocnici jich nakonec skončilo 15, nikdo ale není v ohrožení života. 

„Dalších asi 35 osob, které měly oděrky a lehčí poranění nevyžadující hospitalizaci, čeká na nádraží na náhradní odvoz. Zdravotníci jsou tam s nimi pro případ, kdy by se ještě někomu udělalo špatně,“ řekla mluvčí záchranné služby Lenka Ptáčková.

Video 37 zraněných, milionové škody: Vlak vykolejil a narazil do jiné soupravy - Pavel Schuster, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

 

Jak se to stalo

Podle mluvčí Českých drah Radky Pistoriusové u rychlíku 668 Rožmberk jedoucího z Brna a Českých Budějovic do Plzně při odjezdu vykolejily poslední dva vozy. „A protože se tam rychlíky míjejí, narazily vykolejené vozy do stojícího rychlíku z Plzně do Brna,“ popsala.

V přesném scénáři toho, jak se nehoda stala, se mluvčí neshodují. „Ke srážce došlo, když jeden z rychlíků odjížděl ze stanice a měl vykolejené poslední vagony. Po vedlejší koleji projížděl další vlak a do těchto vychýlených vagonů narazil,“ řekl pro Blesk.cz Marek Illijaš ze Správy železniční dopravní cesty.

 

V Horažďovicích se srazily dva rychlíky. V Horažďovicích se srazily dva rychlíky. | Drážní inspekce

 

Někdo přehodil výhybku moc brzy?

„V Horažďovicích předměstí teď probíhá rozsáhlá výluková činnost, protože tam dochází k přestavbě nádraží. Podle mě k tomu nemohlo dojít jinak než selháním lidského faktoru, kdy někdo přehodil výhybku v době, kdy vlak najel na kolej,“ řekl Blesk.cz Jaroslav Vincour, viceprezident Federace strojvůdců ČR. Podle něj to dokazuje i fakt, že mimo kolej byly poslední vagony, což je následek takového pochybení – tzv. „podhození“ výhybky.

„Při odjezdu vlaku Rožmberk došlo s největší pravděpodobností k přehození výhybky přímo pod tímto vlakem, v důsledku čehož poslední vůz tohoto vlaku měl postavenu trasu na kolej, kde stál protijedoucí vlak Vajgar. Došlo pochopitelně k vykolejení posledního vozu (obě nápravy) a jedné nápravy předposledního vozu,“ dodává také náměstek generálního inspektora Drážní inspekce.

„Nevypadá to na zavinění z naší strany, signalizační zařízení bylo podle všeho v pořádku,“ dodal krátce po nehodě Illijaš.

Způsobenou škodu odborníci zatím odhadli na 12 milionů korun.

 Jste v blízkosti nehody? Zasáhlo železniční neštěstí vaše známé? Ozvěte se na tip@blesk.cz

 

hofihofi ( 4. srpna 2015 18:51 )

Na rozdil od tebe to znam, ty ne, k veci nic nejses scopen rici nic.

honza54.. ( 4. srpna 2015 18:31 )

to mám být hloupý jako ty?

hofihofi ( 4. srpna 2015 18:11 )

Abys to znal honzo nesmis byt hloupej jako ty.

honza54.. ( 4. srpna 2015 18:10 )

neklonuj ty hovado

honza54.. ( 4. srpna 2015 18:02 )

tak ty jsi dělal i vyhýbkáře?

Zobrazit celou diskusi