Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Borůvkoví nájezdníci mají utrum, do Krkonoš nesmějí

Autor: ČTK, bru - 
20. července 2015
12:43

Kvůli sběračům borůvek se v pondělí uzavřely některé části Krkonoš. Důvod? Ochrana přírody. Zavřená místa pokryjí zhruba 15 procent rozlohy celého KRNAPu. Uzavírka potrvá až do podzimu. Opatření by se nemělo dotknout běžných návštěvníků hor, ti se prý dál můžou pohybovat po turistických cestách i cyklotrasách.

Místa se zákazem vstupu správci parku označili v terénu informačními cedulemi v českém, polském a německém jazyce. Omezen bude vstup například v lokalitách Vosecké boudy, Lysé hory, Kotle a Luční hory či pramene Labe.

Omezení se týká hlavně druhé zóny parku a malé části třetí zóny, kde je normálně volný pohyb mimo cesty povolen. Část území s omezeným vstupem je i v nejpřísněji chráněné první zóně parku, kde je ale vstup mimo značené cesty zakázán celoročně.

Správci parku omezení vstupu zdůvodňují tím, že sběrači borůvek nešetrným sběrem devastují porosty, snižují množství potravy pro ptáky a zvířata a poškozují lokality, na kterých se vyskytují chráněné rostliny. Zvěř také kvůli sběračům nemá klid v době říje. Omezení vstupu KRNAP letos vyhlásil popatnácté.

Největší problémy se sběrači byly před přibližně sedmi lety, zákaz tehdy porušovali hlavně polští sběrači. Česká veřejnost si podle ochránců Krkonoš na omezení zvykla a většinou je respektuje.

fouk.si ( 20. července 2015 13:15 )

 Dobře tak a Poláci mají po ptákách.

Zobrazit celou diskusi