Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Česko bojuje s Islámským státem, do Iráku posílá samopaly a granáty

Irácká armáda a milice zahájily bitvu o Ramádí obsazené islamisty
Irácká armáda a milice zahájily bitvu o Ramádí obsazené islamisty  (Autor: Foto: ČTK, EPA)
Autor: ČTK, bru - 
17. července 2015
16:16

Irák už čeká na zbytek munice, který mu slíbila Česká republika. 260 tun materiálu tam přepraví Američané. Jde o munici za 16 milionů korun, kterou se Česko rozhodlo poskytnout na boj s Islámským státem. Postup převozu projedná ve středu vláda.

Loni putovalo do Irácké republiky prostřednictvím Kurdské regionální rady přes osm milionů kulometných nábojů ráže 7,62 milimetru a více než 5000 nábojů do protitankového granátometu RPG-7. V nyní plánovaných dodávkách půjde o více než deset milionů puškových nábojů ráže 7,62 milimetru do samopalů typu Kalašnikov a o 5000 ručních granátů.

„Spojené státy požádaly cestou svého velvyslanectví v Praze Českou republiku o poskytnutí této munice, zároveň deklarovaly připravenost zajistit její přepravu do Iráku,“ uvedlo ministerstvo obrany. Česká strana zajistí pouze přepravu do určeného místa, odkud zajistí převoz americká armáda.

Česko prostředníkem v boji proti terorismu

„Darování vojenského materiálu vládě Spojených států za účelem podpory iráckých ozbrojených a bezpečnostních sil v boji s ozbrojenci Islámského státu představuje významný příspěvek České republiky v boji s terorismem,“ dodalo ministerstvo obrany.

Česká vláda schválila darování munice ze starších armádních zásob Kurdům v hodnotě 41 milionů korun koncem loňského srpna. Kulometné náboje dopravil do Irbílu kanadský armádní letoun v září. Náboje do protitankových granátometů tam přepravil v prosinci letoun americké armády.

dzelo ( 17. července 2015 18:02 )

To se rozdává když to jiný zaplatí že zprofanovaná vládo! Měli jste se vy tři králové Sobotka,Zvorálek a Stropnický složit a koupit to za svoje když jste takoví humanisti-to ale ne to by se dotlo važeho majetku a černej by na vás mohl zahrozil prstem! Měli jste si vzít pemprsky když se tak bojíte.Z té vaší politiky by člověk ne zvracel a přímo blil!

mandat ( 17. července 2015 17:37 )

 U utecencu neni diskuze. Pisou, ze do Ceska prijdou utecenci v zari.Oni uz u vas jsou.Je jich uz pres 5 000 ilegalne a tech ,co jsou legalne k vam lifrovany,tak jsou na Morave v zadrzovacim tabore.Cizenecka policie ma uz sve in formace.Tak se zase lze a delate z lidi jen blbce, ze utecenci teprve prijdou a to smesne cislo, co uvadite, to je take nesmysl.Pry se jim zajisti prace.Proc nezajistite praci nezamestnanym lidem v Cechach, zvlaste Severi Cechy a Morava je bez prace a tady se chlubite, ze zajistite praci utecencum.

Zobrazit celou diskusi