Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Unikátní snímky Pluta. Sonda pro ně letěla 5 miliard kilometrů 9 let

Autor: Veronika Kynclová - 
15. července 2015
19:24

Takhle jste Pluto ještě neviděli! Jedinečné snímky poslala na Zemi sonda New Horizons z dálky téměř 5 miliard kilometrů. Letěla k němu přes devět let!

„Je to skutečný mezník v lidských dějinách,“ komentoval misi americké sondy John Grunsfeld, řídící pracovník Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Cesta k Plutu odstartovala 19. ledna 2006.

A zatímco dříve byla jeho nejlepší fotka rozmazaná bílá šmouha na černém podkladu, nyní si díky New Horizons můžeme vesmírné těleso poprvé skutečně prohlédnout.

Sonda o velikosti klavíru se k Plutu dostala nejblíže na vzdálenost 12,5 tisíce kilometrů a proletěla kolem něj rychlostí 49 tisíc km/h.

Během celé své cesty shromažďovala sérii snímků, než na Zemi dorazily první z nich, trvalo to 4 hodiny a 25 minut. Jakmile je ale vědci NASA spatřili, začali tleskat a objímat se – svým počinem se totiž zapíší do školních učebnic jako ti, kteří prostřednictvím sondy jako první navštívili Pluto.

„Dokončili jsme počáteční výzkum sluneční soustavy, který před 50 lety začal v éře prezidenta Johna Kennedyho,“ prohlásil hlavní vědecký operátor mise Alan Stern.

„Úspěch USA je skutečně historický. Každá planeta sluneční soustavy, od Merkuru nejbližšího Slunci po nejvzdálenější Pluto, byla nyní nejméně jednou prostudována vědeckou sondou,“ dodal.

Další fotografie a data bude sonda zasílat na Zemi ještě dalších šestnáct měsíců. Cílem vědců je mj. zjistit více informací o složení atmosféry a povrchu Pluta či o jeho teplotě.

Než vědci prozkoumají obrovské množství fotografií a dat z New Horizons, bude to nějakou dobu trvat. Nicméně už teď vědí, že Pluto je v průměru o 80 km větší, než se doposud předpokládalo – po aktuálním přeměření méně má 2370 km.

Nová sonda NASA New Horizons. Nová sonda NASA New Horizons. | ČTK, EPA, Reuters

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi