Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Lidé o drogovém bossovi z Chomutova: Prima soused i celebrita z galerky

Autor: Daniela Soukalová, Helena Lacinová - 
10. července 2015
05:10

Šest milionů v hotovosti a pět luxusních aut. To je pouze krátký výčet toho, co detektivové našli při zadržení chomutovského rádoby podnikatele Václava Dvořáka (42). Vydělávat si měl prodejem chemikálií potřebných k výrobě pervitinu. Sousedy to moc nepřekvapilo – i když byl „Venca“ prima, pohyboval se prý vždy mezi galerkou.

Václava Dvořáka policie stíhá pro trestný čin nedovolené výroby a nakládání s omamnými a psychotropními látkami. „U něj se to dalo čekat. Sousedili jsme spolu patnáct let, ale jako soused byl prima,“ řekla žena z blízkého obchodu.

„Vencu znám od školy, i když se snažil vystupovat jako celebrita, vždy se pohyboval mezi galerkou. Chlubil se auty. Měl asi deset luxusních vozů, hm. Teď jsou v prodeji státu,“ neubránil se škodolibosti bývalý spolužák a dodal, že prý chtěl koupit i chomutovské městské divadlo. „Ještě že mu to nevyšlo,“ dodal.

Na podnikatele s chemikáliemi a laboratorními potřebami „spadla klec“ loni v červnu. Detektivové Národní protidrogové centrály ho měli v hledáčku celý rok. Na zásah policistů v kuklách se samopaly v prodejně si pamatují místní.

„Bylo to dramatický. Byli na dvou místech. I tam vedle domácích potřeb, ale odtamtud se přestěhovali sem,“ řekl muž a ukázal na rohový dům. V prodejně měli zamčeno, i když uvnitř dva lidé byli, na bouchání reportérky Blesku nereagovali.

Prodejna chemikálií a laboratorních potřeb v Chomutově několik let maskovala prodej látek k výrobě drog. Prodejna chemikálií a laboratorních potřeb v Chomutově několik let maskovala prodej látek k výrobě drog. | Helena Lacinová

Policisté našli šest milionů v hotovosti

V rámci policejní operace s krycím názvem Jitka u Dvořáka našli detektivové materiál, který by stačil na výrobu tří a půl tuny metamfetaminu. Droga by se dala prodat za 2,5 miliardy korun. Při samotném zadržení u něj zajistili deset kilogramů pseudoefedrinu, tři kilogramy pervitinu. V ten den měl u sebe i šest milionů korun v hotovosti a dalších 4,7 milionu korun ve směnkách.

Majitel luxusního vozového parku je obviněný z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami. Majitel luxusního vozového parku je obviněný z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami. | Policie ČR

Chemické látky, které měly pocházet od dnes už obviněného podnikatele, byly zajištěny v celkem pěti velkokapacitních laboratořích s odhadovanou produkcí pervitinu v řádech stovek kilogramů. Tyto chemikálie byly rozesety na území Karlovarského, Ústeckého, Středočeského kraje a v Praze. Přímí výrobci mají oddělené trestní stíhání.

Dlouholetý Chomutovan, který v poslední době bydlel s přítelkyní v Klášterci nad Ohří, čeká teď na začátek procesu. Ten by měl určit, jestli je, nebo není vinen. Za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy mu hrozí až 12 let za mřížemi.

moiaza ( 10. července 2015 08:09 )

Je to jen jeden z plejády dětí Havla a Klause. Ti ztvořili tyto "poctivé" podnikatele. Jsou to v podstatě jejich dětí. Udělali z naší republiky drogový ráj a teď se div, že v tom ráji je tolik "poctivců".

Zobrazit celou diskusi