Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Zemanův protokolář má novou práci. Aby si pojistil kariéru ve Vatikánu

Na Hradě Forejt zažil všechny tři porevoluční prezidenty – Václava Havla (†75), Václava Klause (73) i Miloše Zemana (70).
Na Hradě Forejt zažil všechny tři porevoluční prezidenty – Václava Havla (†75), Václava Klause (73) i Miloše Zemana (70).  (Autor: Blesk - Zbyněk Pecák)
Autor: sou - 
29. června 2015
12:58

Hradní ceremoniář Jindřich Forejt rozšířil seznam svých funkcí. Stal se zaměstnancem ministerstva zahraničních věcí a od pondělí mu patří vstupní karta do pražského Černínského paláce. Podle Lidových novin tam bude „koordinovat zahraniční návštěvy“ prezidenta Miloše Zemana i svého nového nadřízeného, ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka (ČSSD). 

„Ano, Jindřich Forejt bude zaměstnancem ministerstva zahraničních věcí, a to od 29. června tohoto roku,“ potvrdila mluvčí šéfa diplomacie Michaela Lagronová. „Bude zařazen v odboru diplomatický protokol,“ upřesnila. Sám si tak vyzkouší, jaké to je sedět na dvou židlích současně.

„Bude nadále ředitelem odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky,“ potvrdil Lidovým novinám Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Sám Forejt ale odmítl celou věc komentovat. Jeho cíl je ale už nějakou dobu jasný. Chce si časem splnit sen a stát se velvyslancem ve Vatikánu.

Málem musel zamávat pozici velvyslance

Kvůli zákonu o službě, který bude platit od středy, se ale mohl jeho cíl poněkud vzdálit. Na zaměstnance prezidentské kanceláře se totiž už nebude pohlížet jako na zaměstnance státní správy. Forejt by nebyl považován za státního úředníka a nemohl by se stát ani velvyslancem. Protokolář tak bude mít „naoko“ zaměstnání i na ministerstvu zahraničí, aby tento fakt anuloval.

Černínský palác ani Hrad tuto skutečnost ale oficiálně nepotvrdily. Zároveň momentálně řeší, jestli Forejt bude muset na své nové pracoviště i fyzicky docházet. Jisté je to, že dostane základní plat, protože má jen ukončené středoškolské vzdělání.

Ve stejném režimu je i ředitel zahraničního odboru na Hradě Hynek Kmoníček. Z pohledu zákona je zaměstnancem ministerstva zahraničí. Sám to komentoval slovy, že prý byl prozíravý.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi