Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Situace v Sýrii se zhoršuje, varoval Putin

Vladimir Putin
Vladimir Putin  (Autor: EPA)
Autor: ČTK - 
19. června 2015
16:38

Ruský prezident Vladimir Putin věří, že se světovým velmocím podaří dospět k dohodě s Íránem o jeho jaderném programu. Putin to řekl na ekonomickém fóru v Petrohradě, kde se vyjádřil také k Sýrii.

Uvedl, že situace v Sýrii se zhoršuje a že by se tam mohl zopakovat libyjský scénář. Zároveň se vyslovil proti pokusům řešit syrský konflikt zvenčí. Moskva podle něj stále stojí za prezidentem Bašárem Asadem z toho důvodu, že jeho násilné svržení by v Sýrii vyvolalo ještě větší zmatek.

Rusko je jednou ze šesti zemí, které vyjednávají s Íránem o jeho jaderném programu. Dohoda má být podle harmonogramu dojednána do konce června, ale zatím nikdo neavizoval průlom v jednání o nejobtíženějších otázkách.

Putin řekl, že doufá, že se dohody podaří dosáhnout. Považuje za důležité, že Washington dohodu podporuje. K otázkám týkajícím se debaty, která se o kontroverzní dohodě vede v USA, jehož Kongres na rozdíl od prezidenta Baracka Obamy dohodu kritizuje, Putin řekl, že o této debatě ví. Podle něj má „prezident právo dohodu podepsat, jelikož tyto dohody nevyžadují ratifikaci“. „Není to náš problém a my ho za Washington vyřešit nemůžeme, stejně jako nemůžeme vyřešit problémy za úřady v Kyjevě,“ řekl Putin.

Americký Kongres si vymohl možnost podílet se na schvalování dohody s Íránem a také na režimu uvolňování protiíránských sankcí.

Zobrazit celou diskusi