Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Sověti v roce 68 ochránili Čechy: ČT chce odvysílat ruské lži o okupaci

Autor: ČTK - 
17. června 2015
12:36

Česká televize se snaží získat práva k ruskému dokumentu Varšavská smlouva, odtajněné stránky, který po odvysílání v ruské státní televizi vyvolal diskusi o interpretaci událostí z roku 1968.

Programový ředitel ČT Milan Fridrich informaci potvrdil německým médiím a serveru Hlídacípes.org. „Už několik týdnů jednáme o nákupu licence ruského dokumentu a věříme, že brzy dokument získáme. Naším cílem je dokument odvysílat letos v srpnu v komponovaném večerním pásmu o roku 1968,“ uvedl Fridrich.

Dokumentární film mimo jiné uvádí, že tehdejší invaze vojsk Varšavské smlouvy byla zákrokem proti chystanému převratu v Československu, který mělo na svědomí NATO a bývalí esesáci a fašisté.

Snímek se krátce po odvysílání stal tématem schůzky českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka s ruským velvyslancem v ČR Sergejem Kiseljovovem. Zatímco šéf české diplomacie označil dílo za hrubě zkreslené, velvyslanec se podle Zaorálka snažil význam snímku bagatelizovat a zdůraznil, že stále platí dřívější vyjádření sovětského prezidenta Michaila Gorbačova i jeho ruských nástupců, kteří se přihlásili k ruské morální odpovědnosti za invazi do Československa v roce 1968. Prezident Miloš Zeman uvedl, že ruská televize v dokumentu lže.

K odvysílání dokumentu již Českou i Slovenskou televizi vyzvala iniciativa slovenských intelektuálů a představitelů veřejného života. „Žádáme vás bezodkladně tento dokument odvysílat v hlavním vysílacím čase veřejnoprávních televizí Slovenské republiky a České republiky s následnou studiovou diskusí našich historiků a politologů,“ uvedli v prohlášení, jež podepsal například publicista Fedor Gál. Občané podle nich mají právo vědět, jak moskevská propaganda „bezostyšně přetváří dějiny“.

Televizní kanál veřejnoprávní slovenské RTVS v reakci na výzvu uvedl, že k dokumentárnímu snímku nevlastní vysílací práva, která drží ruská státní televize. „RTVS může odvysílat pouze formáty, na které má zakoupeny licenční práva. V opačném případě bychom porušili nejen zákony na území Slovenska, ale i mezinárodní právní normy, které striktně dbají na dodržování autorských práv,“ sdělila ČTK manažerka marketingu RTVS Dominika Šulková.

mandat ( 20. srpna 2015 21:08 )

Ty,co vystoupily ze strany,tak pak tam nektery zase nalezli a tvrdili, ze byli pomyleny.My jsme jim na skole rikali REDKVICKY.Zvenci byli rudy a vev itr bily.

mandat ( 16. července 2015 16:36 )

Tenkrat bylo Ceskoslovensko, tak zachranovali socialismus v Ceskoslovensku.To vykladal i Gorbacov,kdyz byl poprve na navsteve v Praze,kdyz se stal sefem patraje SSSR, dokonce se chlubil tim, ze byl vPraze jako zalozak - okupant. Za par let se jako prvni prezident Sovetskeho svazu za okupaci Ceskoslovenska omluvil.

venxa ( 17. června 2015 23:17 )

ty blbinku zaubere ja jsem porad v Kanade ( a mam se velice dobre protoze neco umim). V Cesku jsem byl po 89 nekolikrat na navsteve ale vzdy jsem byl po tydnu rad ze se vracim domu. Ucastnim se diskusi na Blesku jenom proto abych mohl rypat do vas komunistickych doltu.

rudyptak48 ( 17. června 2015 17:51 )

krakonoši, komunista jako ty, zločiny SSSR nikdy neodsoudí, protože by musel přiznat, že se na nich jistou mírou také podílel. Doporučuji ti stáhnout si z Uložto film Čekista. Na YouTube je následující dokument o roce 1968, tak si ho dědku v klidu prohlédni: https://www.youtube.com/watch?v=A5PieQEGa60.

rudyptak48 ( 17. června 2015 17:37 )

To je současná putinovská ideologie. Kdo nejde s námi, kdo s námi nespolupracuje, je odporný fašista.

Zobrazit celou diskusi