Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rána pro pacienty s roztroušenou sklerózou. Na jejich léčbu prý docházejí peníze

Další komplikace pro pacienty s roztroušenou sklerózou. Stop stav pro nové pacienty
Další komplikace pro pacienty s roztroušenou sklerózou. Stop stav pro nové pacienty  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: sou - 
17. června 2015
10:20

Pacienti s roztroušenou sklerózou budou mít život možná zase o něco těžší. Dvě největší centra zaměřená na jejich léčbu zvažují vyhlášení stop stavu pro přijímání dalších nemocných. Podle MF Dnes centrům docházejí peníze.

Každý rok si až tisíc lidí v Česku vyslechne diagnózu roztroušené sklerózy. Přes osm set lékaři pošlou na biologickou léčbu, která průběh nemoci zpomaluje. Jde ale o drahou záležitost, u jednoho pacienta se za měsíc můžou vyšplhat náklady až na 40 tisíc korun.

Nemocnicím ale už na léčbu těchto pacientů docházejí peníze, a to je teprve polovina roku. V minulých letech mohly nemocnice s penězi zacházet jako s celkovým balíkem. Co ušetřili na jednom pacientovi s jinou vzácnou nemocí, mohly použít na dalšího - třeba právě s roztroušenou sklerózou. Tento rok ale musejí s financemi zacházet přesně podle diagnóz.

„Uvidíme, kolik jich přijde přes léto, ale zatím to vypadá, že budeme muset od září nové pacienty odmítat,“ uvedl jeden z lékařů MF Dnes pod příslibem zachování anonymity. Ředitel nemocnice v Motole Miloslav Ludvík zase oficiálně říká: „Budeme léčit každého pacienta, kterého nám pojišťovny zaplatí.“

Podle MF Dnes je ale skutečnost jiná. Podle lékařů se pacienti dozvědí, že je nemocnice nemůžou přijmout z kapacitních důvodů. A pošlou je na jejich zdravotní pojišťovnu, aby jim našla jiné centrum, kde je už vzít můžou.

Tiskový mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý se ale hájí: „Naprosto všem klientům s roztroušenou sklerózou, kteří mají řádně indikovanou biologickou léčbu, ji VZP hradí. Pokud někdo tvrdí opak, je lhář.“ VZP jako největší pojišťovna v zemi má ve svém registru 15 tisíc z celkových 17 tisíc pacientů s touto děsivou diagnózou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mak ( 17. června 2015 12:30 )

Hlavně že jsou peníze na to vydržovat tu měsíc uprchlíka, než ho vrátí do Maďarska, peníze na tmavoústé zdejší i přiběhlé, kteří nikdy nepracovali a nikdy pracovat nebudou.... zatímco občan tohoto státu, který pracoval, platil si zdrav. poj., často je ještě mnoho let výdělečně činný, nedostane nic...

Zobrazit celou diskusi