Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dostala invalidního syna do péče: Jeho důchod rozfofrovala a z něj se stal žebrák

Petr kvůli své matce skončil jako bezdomovec
Petr kvůli své matce skončil jako bezdomovec  (Autor: Shutterstock)
Autor: dce - 
21. února 2015
08:20

Dvaatřicetiletý Petr F. skončil v opatrovnické péči své matky poté, co byl řed sedmi lety zbaven svéprávnosti. Jeho matka ale své nové pravomoci odporně zneužila a synovy peníze si přisvojila. Chudák Petr skončil jako bezdomovec bez jakýchkoliv práv a možností.

Petr strávil nějakou dobu v péči opavské psychiatrie. Invalidní důchod mu chodil na účet k matce, která byla jeho opatrovnicí. Jenže místo toho, aby peníze použila pro synovu potřebu, schovávala si je pro sebe. Za syna platila pouze poplatky v nemocnici a sem tam mu koupila nějaký balíček.

Matka si peníze nechala vyplácet a nakonec měla doma slušnou sumičku - celých 160 000 Kč. Po návratu z nemocnice se chtěl Petr odstěhovat a matku požádal o své peníze. Ta mu je ale nedala. Petr si půjčil od sousedky a odjel do Prahy.

Petrova matka se odstěhovala do Klatov a její syn ji dlouho nebyl schopen kontaktovat. Když se mu to podařilo, měla mu podle deníku Právo říct, že mu žádné peníze nedá. Nakonec se ho ujaly pracovnice úřadu pro Prahu 7. "Objevili ho spát pod mostem. Byl ve velmi zuboženém stavu. Kolegyně si ho dokonce chtěla vzít k sobě jako opatrovnice," uvedla Kateřina Laskovská, vedoucí oddělení prevence.

Kateřina také zjistila, že opatrovnici Petrovi dělá jeho matka. Kontaktovala ji tedy, aby se o jeho stavu dozvěděla. "Odpověděla mi, že ji to nezajímá, že syn je feťák a žádné peníze od ní nedostane," prohlásila podle deníku Právo Laskovská. A peníze opravdu žádné neposlala.

Problém je ovšem v tom, že Petr technicky vzato invalidní důchod pobírá, neměl tedy nárok na žádnou finanční pomoc. Poplatky v azylovém domě za něj zatím platí úřednice Kateřina. 

Petrově matce teď hrozí až osm let ve vězení za zpronevěru. Ona se ale hájí tím, že chtěla synovi pomoci a rozhodně ho nechtěla poškodit. Soud už jí odebral opatrovnictví, ale jen díky tomu, že žena nehlásila, jak s penězi nakládá. 

jajimila ( 21. února 2015 08:53 )

Je skvělé, že se úřednice o pána postaraly. Dnes a denně člověk potkává bezdomovce, u kterých přemýšlí kvůli střízlivosti často překvapující a slušnému chování i dokonce vzhledu - odkud jsou, jak se na ulici dostali a jak jim lze pomoct. Určitě by lidé na ulici zasloužili větší péči- vím o zoufalé paní bezdomovkyni na Praze 7, která cestuje se spoustou tašek, hodně se zlobí na svět kolem sebe a neví jak by svou situaci řešila. Možná je trochu asociální, ale úředníci by na to měli být vyškoleni. NIKDO BY NEMĚL BÝT NA ULICI POKUD SI TENTO OSUD DOBROVOLNĚ NEZVOLIL A ZÁSADNĚ ODMÍTÁ JINÝ STYL ŽIVOTA. A pro soc. pracovnice OHLEDNĚ by zase mohli POMOCT DĚTEM,KTERÉ JSOU Z DŮVODŮ NEKVALITNÍ ČINNOSTI JEJICH ČI SOUDŮ TÝRÁNY A RODIČE S TÍM BOJUJÍ DOSLOVA O ŽIVOT. Možná by soc. pr. mohli udělat dobrovolnou brigádu - skupinu, která by týrané děti vyhledala ve svých spisech a pomohla jim třeba tím, že se za ně naprosto zásadně postaví a zaangažuje vše co je možné a pak už i nemožné - protože jsou za to placeny z našich daní, ale rodiče týraných dětí státem na obranu často peníze nemají či dávají do toho vše co mají oni i lidé kolem nich a ožebračuje to všechny. A VY RODIČE A DĚTI TAKTO POSTIŽENÍ NEBOJTE SE ZDRUŽUJTE SE A BRAŇTE SE. VEMTE SI PŘÍKLAD S PANÍ MICHALÁKOVÉ.

Zobrazit celou diskusi