Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Z radarů se ztrácela letadla: Vinu nese česká firma na radiolokátory

Z radarů se ztrácela letadla: Vinu nese česká firma na radiolokátory
Z radarů se ztrácela letadla: Vinu nese česká firma na radiolokátory  (Autor: Uwe Bethke pro planespotters.net)
Autor: dce - 
16. června 2015
18:49

Přibližně před rokem vykazovaly radary středoevropských letišť poměrně velké problémy s mizením letadel. Ukázalo se, že za to mohlo záření vycházející z okolí Pardubic. Vinu nese firma vyrábějící pasivní radiolokátory!

Loni 5. a 6. června se střední Evropa potýkala s větším množstvím výpadků letištních radarů. Problémy měla Praha, Vídeň, Mnichov nebo třeba Bratislava. Šlo o zahlcení systému letadla, které způsobilo výpadek dat na radaru letiště.

Původní domněnka byla, že vše způsobilo vojenské cvičení. Nakonec se ale ukázalo, že za potíže mohlo záření, které vycházelo z místa asi 111 km východně od Prahy. Za viníka byla označena firma vyrábějící pasivní radiolokátory. 

„Po vyšetřování jsme zjistili, že to byl civilní výrobce, který prováděl testy, jež způsobovaly rušení v celém regionu,“ uvedl podle webu Air Traffic Management ředitel EASA (Evropská agentura pro bezpečnost civilního letectví) Patrick Kye.

Jenže se ukázalo, že problém je mnohem větší než testování výrobku jedinou firmou. „Zjistili jsme, že střední Evropa je doslova bludištěm radarů. Jedno letadlo sleduje 25 různých radiolokátorů, i když jsou ve skutečnosti potřeba jen dva či tři. To musí přestat,“ dodal Rye. Následovat budou pravděpodobně dohody vedoucí k vypnutí některých radarů. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi