Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Výstava jen pro 18+! Dcera Káji Saudka vystavuje jeho sprostá díla

Autor: Matěj Smlsal - 
16. června 2015
16:28

Unikátní výstava kreseb Káji Saudka (80) se koná v galerii pražského Tančícího domu. Vzhledem k erotickému obsahu je ale přístupná jen lidem starším 18 let. Saudkova dcera Berenika (31) vystavuje otcova díla známá i dosud utajená.

Berenika Saudková dávala sbírku dohromady 10 let, na výstavě je k vidění přes 200 děl s erotickým námětem. A některá úplně poprvé. „Chtěli jsme udělat něco, co by Káju vyzdvihlo. Maminka se zlobí, že to bude pohoršovat. Ale já myslím, že táta by byl rád,“ prozradila Berenika.

I ji někdy táta, který od roku 2006 leží v kómatu, svými díly pobouřil. „Jeden obrázek se jmenuje Kurvárna. Je to opravdu strašné, a jelikož to nakreslil můj otec, tak je to ještě horší. Celé to téma ve spojení s otcem mi není příjemné. Ale když vidím tu genialitu kresby, tak zapomínám, že je to můj otec,“ tvrdí Berenika.

Ona sama označuje kresby za sprosté, ale nikoliv vulgární. Vystavené mohou být jen tři měsíce. „Jsou kreslené anilinovými barvami, které na světle blednou. V dalších letech budou muset být schované, aby se nepoškozovaly,“ dodala.

Výstava více než 200 děl Káji Saudka bude přístupná do 17. září v galerii Tančícího domu na pražském Jiráskově náměstí. Otevřeno je denně od 10 do 20 hodin, vstupné činí 190 korun.

Varování: Galerie není určena mladším 18 let!

Zobrazit celou diskusi