Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Obvinili českého řidiče autobusu: Za nehodu na Slovensku mu hrozí 10 let

Autor: ljš, ČTK - 
10. června 2015
10:12

Podle slovenské policie má na svědomí životy dvou žen. Třiapadesátiletý řidič českého autobusu, který letos v lednu havaroval na východě Slovenska, zřejmě překročil povolenou rychlost. V případě prokázaní viny mu hrozí až desetileté vězení.

Autobus společnosti Nobless Line při sjezdu z dálnice D1 u obce Spišský Štvrtok v okrese Levoča čelně narazil do sloupu. Nehoda si vyžádala dva lidské životy, osm osob podle policie utrpělo těžká zranění a nejméně 19 lidí se zranilo lehce.

„Závěry znaleckého posudku konstatují, že rychlost autobusu v době nehody byla 80 kilometrů v hodině. V daném úseku byla stanovena rychlost 50 kilometrů v hodině. Z dosavadního vyšetřování vyplývá, že autobus byl v dobrém technickém stavu a vliv možné technické chyby na vozidle na vzniku dopravní nehody lze vyloučit,“ uvedla policejní mluvčí Jana Migaľová. Dodala, že vyšetřovatel obvinil řidiče autobusu z obecného ohrožení.

Jednatel společnosti Nobless Line Petr Čáp po tragédii spojoval nehodu s počasím. Na vozovce byla v té době čerstvá vrstva sněhu. Přivolaný znalec a také slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák už na místě nehody ale uvedli, že řidič patrně překročil povolenou rychlost a že asi nepřizpůsobil jízdu stavu vozovky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi