Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čeští studenti "hulí" jako o závod, užívají nejvíc marihuany v Evropě

Autor: bru, ČTK - 
4. června 2015
13:13

Čeští studenti vedou evropské žebříčky v užívání marihuany. S drogou má zkušenost 40 procent z nich. Češi ale nepohrdnou ani extází nebo pervitinem. Ve srovnání s dalšími Evropany nestojí o kokain.

Češi patří k největším uživatelům marihuany v Evropě, za poslední rok si ji dopřál každý pátý Čech ve věku 15 až 34 let, což je zhruba dvojnásobek průměru Evropské unie.

Alespoň jednou vyzkoušelo marihuanu víc než 75 milionů Evropanů. Alespoň jednou vyzkoušelo marihuanu víc než 75 milionů Evropanů. | Reflex.cz

Marihuana patří v Evropě mezi nejrozšířenější drogy, alespoň jednou ji vyzkoušelo 75,1 milionu dospělých Evropanů. Před dvěma lety to bylo o dva miliony lidí víc. Statistiky ve čtvrtek zveřejnilo Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) ve výroční zprávě.

Kokain jede hlavně o víkendech

Popularita marihuany mezi mladými lidmi nově vzrůstá v severských zemích a také v Bulharsku, naopak v tradičních baštách, jako jsou Británie, Španělsko a Německo, v posledních letech výrazně poklesla. Nějakou nelegální drogu ve svém životě vyzkoušela téměř čtvrtina dospělých Evropanů, což odpovídá 80 milionům dospělých lidí. Ze zakázaných stimulantů je v Evropě nejrozšířenější kokain, který alespoň jednou vyzkoušelo 14,9 milionu dospělých.

Kokain je v Evropě nejrozšířenější drogou. Kokain je v Evropě nejrozšířenější drogou. | shutterstock.com

 

"Mnoho uživatelů kokainu tuto drogu užívá rekreačně, nejčastěji o víkendech a svátcích či dovolených. Údaje z analýzy odpadních vod provedené v rámci studie v řadě evropských měst z roku 2014 potvrzují rozdíly v užívání s ohledem na den v týdnu," uvádí zpráva EMCDDA. Největší stopy po kokainu našli odborníci ze vzorků odebraných o víkendu, což potvrzuje teorii rekreační aplikace.

Levný český pervitin míří hlavně do Německa

V rámci užívání kokainu v EU je Česko výrazně pod průměrem, za poslední rok tuto drogu v kategorii mladí dospělí užily 0,3 procenta Čechů, unijní průměr je přitom 1,9 procenta. Opačná je ale situace s extází. Mladí Češi jsou s jejím užíváním na vrcholu statistik, v posledním roce si ji aplikovala tři procenta z nich. Průměr v rámci unie je 1,4 procenta.

Vedle extáze má Česko problémy také s pervitinem. Zatímco v Evropě byl vždy rozšířenější amfetamin, v Česku to byl z historických důvodů pervitin, který se v zemi nelegálně vyrábí od 70. let. Statistiky z roku 2013 uváděly problémové užívání této drogy u 0,48 procenta dospělých Čechů. V poslední době se zejména kvůli nízké ceně pervitin rozšiřuje z Česka do Německa a Rakouska.

 

jsemtady ( 4. června 2015 14:06 )

K jedné firmě nastoupilo 10 pracovníků do 30 let. Vedení firmy se divilo, že hromadě lidí je pravidelně v pondělí nevolno a mají stále problém přijít do práce. Tak udělalo testy a ejhle, 7 z nich hned vyrazili, protože v sobě měli THC.

Zobrazit celou diskusi