Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Čistá duše odešla do nebe: Matematik Nash zemřel při autonehodě

Autor: ČTK - 
24. května 2015
17:05

Při nehodě vozu taxislužby v New Jersey zahynul americký matematik a nositel Nobelovy ceny za ekonomii John Nash (†86), jehož životní příběh byl zachycen v oscarovém filmu Čistá duše.

Během nehody zemřela i Nashova žena Alicia, informovala dnes podle serveru BBC News policie. Podle místních médií manželé v době nehody neměli zapnuté bezpečnostní pásy.

„Jsem v šoku... Jsem v srdci s Johnem i Alicií a rodinou. Bylo to úžasné partnerství. Čisté duše, čistá srdce,“ napsal novozélandský herec Russell Crowe na Twitteru k tragickému úmrtí manželů.

Právě Crowe si totiž Nashe zahrál v úspěšném filmu režiséra Rona Howarda Čistá duše, kde byl zachycen boj matematika se schizofrenií. Herečka Jennifer Connelly pak za ztvárnění role jeho celoživotní partnerky Alicie ve stejném snímku získala Oscara. Snímek má rovněž Oscara za nejlepší film, pro nejlepšího režiséra a nejlepší adaptovaný scénář.

Nash byl uznávaný za práci v oblastech teorie her a diferenciální geometrie. Nobelovu cenu za ekonomii získal v roce 1994. Spolu s ním ji získali i matematici Reinhard Selten a John Harsanyi. Tento týden Nash získal prestižní matematickou Abelovu cenu.

Zobrazit celou diskusi