Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Dítě nám zabil inkubátor. Rodiče podávají trestní oznámení na porodnici v Mostě

Úmrtí miminka v inkubátoru v Mostě připomnělo smrt malé Natálky (vlevo).
Úmrtí miminka v inkubátoru v Mostě připomnělo smrt malé Natálky (vlevo).  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao, lac - 
22. května 2015
13:24

Jejich dítě zemřelo v inkubátoru, rodiče jsou zdrceni. na porodnici v Mostě se podle informací Blesk.cz rozhodli podat trestní oznámení. Mohla tragédii zapříčinit závada inkubátoru? Spekulovalo se o tom, že miminko zemřelo na přehřátí.

Rodiče miminka se domnívají, že jejich dítě zemřelo kvůli vadě přístroje či nedostatečné péči personálu. „To bylo první, co jsme kontrolovali,“ řekl o možné závadě inkubátoru Jiří Vondra, mluvčí Krajské zdravotní a.s. Inkubátor byl prý v pořádku.

Podle něj byl novorozenec umístěn do inkubátoru s nižší porodní hmotností po porodních komplikacích. Zpočátku to vypadalo na zlepšení jeho stavu, jenže poté došlo k náhlému prudkému zhoršení a rozvoji celkového těžkého klinického syndromu, neslučitelného s přežitím. Případ prošetřuje i policie. „Jakákoliv momentální tvrzení o příčinách úmrtí jsou nepotvrzenými spekulacemi,“ upozornil Vondra.

Na serveru e-mostecko.cz se přitom o porodnici v Mostě rozvinula vášnivá diskuze. Své zkušenosti s porodnicí tam v souvislosti s tímto smutným případem uveřejnily maminky, které byly se službami nemocnice spokojené, ovšem i ty, které spokojené z různých důvodů nebyly.

„Mostecká nemocnice BYLA výborná, ale je to bohužel už dávno. Nyní hlavně dětské oddělení katastrofa, bohužel můj vnouček díky nim skončil na vozíčku kvůli laxnímu a neprofesionálnímu přístupu lékařů,“ přišla s tvrdým obviněním paní Eva. „I já měla v této nemocnici problémy. Je to přes 11 let, co jsem tu porodila svého syna. Ač dva dny dopředu před porodem jsem tu ležela bez plodové vody, nikdo to nijak neřešil,“ pokračovala paní Milada. Její chlapeček prý po porodních komplikacích strávil v inkubátoru pět dní. „Naštěstí přežil, ale když se mi narodil, byl celý zelený od plodové vody. Později se zjistilo, že následky si ponese celý život. Je totiž postižený a autista, trpíme tím všichni, ale nejvíce on,“ dodala.

Řada maminek je však na straně porodnice. Třeba paní Gabriela. „Já si na mosteckou nemocnici, co se týče porodu a pak péče o mě a mimčo, nemůžu stěžovat. Docela mě tahle zpráva zarazila,“ uvedla v diskuzi na e-mostecko.cz. „Mám dvě nedonošené děti a díky mostecké nemocnici jsou naživu a zdravé. Nedám dopustit na novorozenecké oddělení,“ přidala se paní Lucka a chválila i péči tamních sestřiček.

V minulosti však již jeden případ porodu v Mostě u soudu skončil. Smutně dopadla snaha o zachránění malé Natálky, která zemřela v mostecké nemocnici 4. září 2006. Také matka Natálky Nikola, jejíž dcera zemřela 13 dní po porodu, tehdy vinila porodníky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

znalec ( 22. května 2015 15:49 )

 tak to dopadne, když se zachraňují novorozeňata o váze jedno kilo a méně...

StaryLisak ( 22. května 2015 15:08 )

Dítě bylo jistě 100% a v inkubátoru leželo jen tak pro jistotu,že.... Nebylo to náhodou tak, že i to dítě bylo dost nemocné a dostalo šanci, ale bohužel to nezvládlo?

sova13 ( 22. května 2015 14:40 )

Čím víc lidí to bude dávat k soudu, tím je větší šance že časem dojde k nápravě. O peníze jde až v druhé řadě.

agfor ( 22. května 2015 14:30 )

Rodiče se dozví, že je to běžná věc a že se to stává, když to dají k soudu, bude je právník stát víc, než vysoudí (pokud vůbec něco vysoudí). Mluví ze mne zkušenost, kdy matku zmrzačili v téže nemocnici. Hold vrazi v bílých pláštích jsou vždy nevinní.

sova13 ( 22. května 2015 13:56 )

Ono nemusí jít o problém celé porodnice, může být problematická pouze část lékařů a personálu. Proto ty záporné i kladné ohlasy. To se děje a dělo leckde. I já mám podobnou i když ne tak tragickou zkušenost ze sedmdesátých let. Můj první porod, s předpokládanými komplikacemi, nakonec proběhl v pořádku a úplně hladce díky skvělému doktorovi i personálu. Proto mě dost překvapilo, když pani co se mnou po porodu byla na pokoji a která rodila o den dřív strašně nadávala na doktorku i personál a měla strach jestli dítě zdejší "péči" přežije. Po dvou letech jsem rodila opět ve stejné nemocnici. Bohužel jsem se dostala do spárů oné pani doktorky. Ze zpočátku bezproblémové porodu se kvůli nevšímavosti a laxnosti té "doktorky" stal horor a syn se z následků její péče dostával tři roky. Naštěstí trvalé následky nemá ale zásluha té "doktorky" to není. A přes to že na ní byla spousta stížností, nikdo s tím nic nedělal.....a dneska je to evidentně stejné

Zobrazit celou diskusi