Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Masakr v ulicích perly pouště: Džihádisti popravovali v syrské Palmýře

Autor: ČTK, simao - 
21. května 2015
13:40

Pod jejich kontrolou je již více než půlka Sýrie. Vrahové z Islámského státu naposledy obsadili celé město Palmýra, antickou perlu syrské pouště. A pustili se do poprav cizinců i dalších civilistů, které v jeho ulicích našli. Záběry mrtvol, poskládaných v Palmýře u chodníků, děsí...

Prolévají krev a ničí památky v ulicích starobylého syrského města Palmýra. Islamisté v Sýrii opět postoupili, na internetu se pak objevily šokující snímky bezhlavých těl - popravy hrdlořezů ISIS pokračují.

Vedle toho však na Twitteru zveřejnili islamisté i snímek jásotu lidí z Palmýry - jde však o propuštěné vězně, které zbavili džihádisti jejich okovů. Výměnou za věrnost.

Radikálové z Islámského státu již kontrolují celé historické město, provládní síly se z místa stáhly. Syrští vojáci nejsou už ani na vojenském letišti, na velitelství tajné služby ani ve zmiňované věznici, do níž IS vstoupil v noci. 

IS má nyní pod svou kontrolou už více než polovinu území Sýrie, ale jde o spíš o řídce obydlené oblasti. Celkově však islamisté zabrali přes 95 tisíc kilometrů čtverečních syrského území. Palmýra sice leží na okraji pouště, její výhodnou polohu však již ve starověku využívaly karavany cestující se zbožím.nachází se navíc v sousedství irácké provincie Anbár, kterou již islamisté zabrali také.

Palmýra: Antická perla v syrské poušti

• Pouští město Palmýra leží v provincii Homs, asi 210 kilometrů severovýchodně od syrské metropole Damašku.

• K nejznámějším památkám Palmýry patří trosky Belova chrámu, kolonáda, divadlo, vítězný oblouk, mnoho kostelů, chrámů či pohřebišť. Zříceniny staré 2000 let se nacházejí na jihozápadě města.

• Od roku 1980 je Palmýra zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Před zahájením občanské války v Sýrii v roce 2011 místo navštěvovalo na 150 000 turistů ročně.

• Palmýra byla poprvé poškozena již v bojích mezi vládními vojáky prezidenta Bašára Asada a syrskými rebely od února do září 2013, kdy byly zbořeny některé sloupy.

• Název této oázy v poušti znamená město palem (arabsky je nazývaná Tadmur, město datlí). Palmýru údajně založily kmeny arabských kočovníků kolem roku 1900 před Kristem, i když podle bible postavil město až král Šalamoun. Stala se zastávkou na hedvábné stezce mezi Perským zálivem a středomořskými přístavy a po staletí byla velmi bohatým obchodním městem s luxusním zbožím - purpurem, hedvábím, sklem, kůžemi parfémy, vlnou, olivovým olejem, sušenými fíky, solenými rybami, ořechy či vínem.

• V roce 41 před naším letopočtem se město pokusili neúspěšně obsadit Římané, podařilo se jim to až v letech 17-19 našeho letopočtu. Později bylo město začleněno do římské provincie a v roce 129 prohlásil římský císař Hadrián Palmýru při své návštěvě za svobodné město a přejmenoval ho na Hadriana Palmyra. Tehdy byly postaveny nejznámější paláce.

Boje v Iráku pokračují

Také v Iráku dál pokračují boje s islamisty. Válčí se stále v okolí města Ramádí, které IS dobyl v neděli. Armáda dnes oznámila, že odrazila třetí pokus skupiny džihádistů probít se jejím obrannými liniemi východně od Ramádí. Armáda si drží podle agentury Reuters pozice u města Husajba aš-Šarkíja, která leží mezi Ramádí a Fallúdžou, již IS kontroluje už přes rok. Všechna města jsou v provincii Anbár, kterou IS začal obsazovat začátkem loňského roku bez většího odporu tamního sunnitského obyvatelstva. Obranná linie armády se nachází ve vzdálenosti asi 50 kilometrů západně od Bagdádu.

gabreta ( 21. května 2015 17:14 )

To budou dobří Evropané!!

crush ( 21. května 2015 16:56 )

Hlavne, že USA má 160 vojenských základní po celom svete, denne buzeruje Rusko a dáva do laty celú EÚ, ale čo stvárajú tieto krvilačné nevzdelané beštie v Sýrii, Iraku či Lýbii, to ich akosi vôbec netankuje. Ako je toto možné? Celý svet by schvaloval, keby NATO rázne v tejto oblasti zasiahlo, no NATO musí vyrábať žabomyšie sporu v EÚ !!! NATO je NAHOVNO !!!

datelobecny ( 21. května 2015 16:14 )

Však oni hrozí dávno, že se budou do Evropy dostávat na lodích mezi imigranty. To samé říkal i Lybijský vůdce. A ta odporná piz.da Frederica Mogherini řekla, že to není pravda. A krátce poté je mezi imigranty nalezen i muslimský terorista z Tunisu. Kdo v tom nevidí záměr EU politiků je asi debilní nebo z neziskovky.

1395 ( 21. května 2015 15:33 )

A tenhleten muslimskej genetickej odpad se sem v klidu může dostat. Palmíra stojí 2 000 let a tenhle dobytek to rozseká za týden.Ať žijou kvóty pro migranty.

karllos.dc ( 21. května 2015 14:26 )

Na co si to hraješ ty debile

Zobrazit celou diskusi