Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Teroristé obsadili celé město Palmýra: Historické památky skončí v troskách

Autor: ČTK - 
21. května 2015
06:20

Bojovníci Islámského státu (IS) už v Sýrii dobyli téměř celé historické město Palmýra, odkud byly předtím odvezeny stovky cenných soch. Tvrdí to syrští ochránci lidských práv. Syrská státní televize uvedla, že vládní síly zajistily civilistům únikovou cestu a po těžkých bojích se pak z města rovněž stáhly. Podle agentury AP ale není jasné, jak moc se radikálové přiblížili k památkám, které leží na jihozápadě města.

V bojích proti radikálům v severovýchodní Sýrii přišlo od pondělí o život na 170 příslušníků Islámského státu. Bojuje se také v kurdské provincii Hasaká a kurdským oddílům pomáhá mezinárodní letecká koalice vedená Spojenými státy. 

V Iráku ve středu spojenci bombardovali město Ramádí, jež dobyli islamisté a které USA slibují pomoci vrátit do rukou vlády. Kurdské milice obklíčily bojovníky IS v asi desítce vesnic poblíž města Tall Tamir. Jde o důležitou lokalitu, protože leží v sousedství území, které IS ovládá v Iráku. 

 

Podle kurdského velení v Hasaká zahynulo 80 bojovníků IS, když se snažili dostat se z Tall Tamiru. Dalších několik desítek jich padlo při náletech. "Máme potvrzeno, že o život přišlo 170 až 200 členů IS," řekl velitel Násir Hadž Mansúr. Bojovníci IS v únoru z vesnic v okolí Tall Tamiru odvedli stovky místních obyvatel a zhruba 200 jich stále drží v zajetí. 

Média ve středu také informovala o útoku na školu v centru Damašku, zahynula při něm učitelka a 23 žáků bylo zraněno. Budovu zasáhla minometná střela, centrum hlavního města bylo dosud bojů ušetřeno. 

V neděli IS nakrátko obsadil severní čtvrtě Palmýry, ale pak byl přinucen ustoupit. Důsledkem vleklých bojů u Palmýry jsou výpadky v dodávce vody a elektřiny. Islámský stát o Palmýru začal bojovat 13. května. Je to pro něj strategická lokalita v pouštní oblasti, která sousedí s iráckou provincií Anbár. 

Šéf syrského památkového úřadu Maamún Abdal Karím agentuře Reuters řekl, že památkám ve městě hrozí od islamistů zničení. Kvůli tomuto nebezpečí už byly podle něj odvezeny stovky soch. Vyzval také syrskou armádu, opozici a mezinárodní společenství k záchraně tohoto historického místa, které je na seznamu světového dědictví UNESCO. 

"Stovky a stovky soch, o něž jsme se báli, že budou zničeny a prodány, jsou nyní na bezpečném místě. Strach máme o muzeum a o velké pamětihodnosti, které není možné přesunout. Jde o boj celého světa," citoval Reuters Abdal Karíma. 

porosenko ( 21. května 2015 10:15 )

A kdopak určil kdo je "terorista" a kdo"spojenec".Šašek Stropnický s šaškem Zaorálkem?Myslím že IS nebudou takový teroristi jak se nám snaží vnutit naše média a hlavně holky a kluci z ČT 24 a Radiožurnálu. Sláva ISIS

erikcom ( 21. května 2015 08:32 )

neboj, zemi kde nic neni kromě vychlastanych hlav nikdo nechce ani oni

pekaaaros ( 21. května 2015 07:35 )

Kdyby se arabskej svět dělil na blázny z IS a na slušný Araby, kteří nám v Evropě rozvíjí skutečné multikulturní soužití bez násilí, tak by se strana normálních Arabů už dávno mediálně angažovala v kontrapropagandě IS. Snažila by se být vidět v médiích více než IS a přesvědčovat Araby, že IS je zlo. Veřejné mínění je ovlivňováno médii a když se nám poslední dobou v médiích angažuje jen strana šílených zvrácenců, tak to ty obyčejný Araby ovlivní a nakonec i jim přepne myšlení na zvrácenou ideologii. Bohužel ale nikdo z Arabů nemá zájem zahájit mediální kontrakampaň, aby přesvědčovali Araby o opaku. Dokonce když představitele muslimské obce v ČR vyzvali, aby odsoudil útok na Paříž, lezlo to z něj jak z chlupaté deky, pětkrát ho musel moderátor vyzývat, až pak něco zamumlal pod vousy. Takže ať mi nevykládají o hodných Arabech, když z jejich strany není absolutně žádná snaha ochránit obyčejné "uprchlíky" před mediální jednotvárností ideologie IS. Za chvíli začne přepínat všem, uvidíte že jo. V Německu taky nejdřív každej na Hitlera kašlal, když začal propagovat nenávist k Židům. Vyzval je, aby nenakupovali v židovských obchodech, každej na to kašlal. Nebyl důvod. Ale jak vymývání mozku sílilo a nebyla žádná kontrakampaň tak nazdar bazar.

glindel ( 21. května 2015 06:43 )

 Serte na civilisty, hlavně že sochy jsou v bezpečí

jerry ( 21. května 2015 06:41 )

Už se to k nám blíží.

Zobrazit celou diskusi