Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

7 scénářů, co s Čechem udělá výhra 2,5 miliardy! Zeptali jsme se psychiatrů

Manželé Dawesovi vyhráli v Eurojackpotu tři miliardy korun v roce 2011
Manželé Dawesovi vyhráli v Eurojackpotu tři miliardy korun v roce 2011  (Autor: profimedia.cz )
Autor: vet, šim - 
18. května 2015
15:00

Celý víkend nemluví Česko o ničem jiném. 2,5milioardová výhra v Eurojackpotu zastínila dokonce i neslavný konec českých hokejistů na mistrovství světa. Zatímco jedni přemýšlejí, co by s výhrou udělali oni, a doufají, že výhercem je jejich příbuzný, psycholog a psychiatr oslovení Bleskem popsali, jak mohou nabyté peníze člověka změnit.

1. Nevydrží a pochlubí se

„Kdyby se okolí, ale i širší veřejnost dozvěděly, že je to on, kdo zázračně zbohatl, budou se na něj soustřeďovat velké útoky těch, kteří budou chtít, aby jim dal peníze, spousta lidí mu bude závidět, mohou ho nenávidět za to, že získal něco a oni nic,“ vysvětluje mechanismus náhlého zbohatnutí psychiatr Jan Cimický.

2. Hrozí mu smrt

„Taková výhra je jeden z nejsilnějších afektů, který bychom kdy mohli u člověka vidět. U člověka, například s nemocným srdcem, může tak velký afekt vyvolat tak silný šok, že by ho to mohlo i usmrtit,“ říká psycholog Jiří Jelen.

3. Peníze do půl roku rozhází

Když to člověk neustojí s chladnou hlavou, peníze začne bezhlavě utrácet. „To je cesta do pekla,“ říká jasně Jan Cimický. To hrozí také člověku, který má například negativní zkušenost s gamblerstvím.

4. Někdo mu ublíží

Pokud se nějakým způsobem propálí identita šťastného výherce, může se ocitnout v ohrožení nejen zdraví, ale i života. A to nejen on, ale i jeho blízcí. „Je to okolnost, která budí závist spousty lidí nemluvě o tom, že by to mohlo být podnětem pro trestnou činnost,“ varuje Jelen.

5. Zabezpečí rodinu

„Nejvíc záleží na osobnosti dotyčného a na sociálním mikroklimatu, ve kterém žije, zda žije v klidném párovém vztahu s dětmi, bude se snažit zabezpečit lidi kolem sebe,“ říká Jelen.

6. Doživotní přetvářka

Výherce se bude muset snažit, aby na něm okolí nic nepoznalo. „Je to důležité v rámci jeho duševního zdraví,“ vysvětluje Cimický. To však s sebou přináší samozřejmě i odvrácenou stranu. Jednak si nebude člověk moci peníze pořádně užít, jednak se bude muset doživotně přetvařovat.

7. Jako mecenáš může špatně skončit

Ani altruismus a štědrost směrem k okolí nemusí výherci přinést nic dobrého. „Vím, že v jednom takovém případě, kdy výhra byla menší a lidi se chtěli zachovat jako dobrosrdeční mecenáši, nakonec sklízeli nenávist,“ řekl Cimický.

vog.ht. ( 18. května 2015 17:25 )

Já bych si nechal zvětšit pindíka a zmenšit kozy

ppadys13 ( 18. května 2015 16:55 )

Debile

lunatic ( 18. května 2015 16:02 )

Teda ,to by např.ten dotyčný i mohl přestat chodit do práce -samozřejmě,pokud výhercem není nějaký bezdomovec,který tam již nechodil před touto,osudovou sázkou

audia4 ( 18. května 2015 16:01 )

závist určitě ne,ale nevěřím tomu ani omylem,jinak jestli je to pravda ať si to výherce užije

porosenko ( 18. května 2015 16:00 )

Co to má BLESK za odborníky?Z dobré zprávy se ještě nikdo určitě nezbláznil.A co je komu vůbec do toho co si výherce koupí.Závist a pomluva je český národní sport.

Zobrazit celou diskusi