Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bezdomovce Františka měl pár okrást o výhru 30 milionů: Případ jde znovu k soudu!

Autor: ČTK - 
24. února 2015
10:41

Nejvyšší soud přezkoumá případ bezdomovce ošizeného o loterijní výhru 30 milionů korun. Jana Černá a Miroslav Šoška, kteří si mají za zpronevěru odpykat šest let ve vězení, podali dovolání, řekl bez dalších podrobností mluvčí soudu Petr Knötig. Dvojice má podle pravomocného verdiktu vrátit muži bez domova většinu peněz z výhry.

Délku rozhodování NS nelze předjímat, dovolání v trestních kauzách obvykle řeší několik týdnů až měsíců. Většinu jich odmítá. Poté už mají odsouzení jen spíše teoretickou možnost podat ústavní stížnost, v níž však musejí argumentovat porušením svých základních práv.

Bezdomovec František Václavek, který přebýval v Praze u stanice metra Českomoravská, sázel pravidelně. Vítězný tiket s náhodně vybranými čísly 6-17-19-34-37-49 podal v červnu roku 2010. Když se dozvěděl, že vyhrál miliony, pochlubil se řadě lidí včetně Černé se Šoškou, jimž příležitostně vypomáhal v cukrárně.

Černá se nabídla, že vše ověří u sázkové kanceláře, a poté mu zalhala, že k vyzvednutí peněz bude potřebovat dva doklady totožnosti a vlastní účet. Důvěřivý Václavek účet neměl a z dokladů vlastnil pouze občanský průkaz, takže souhlasil s tím, že vyzvednutí výhry zařídí Černá. Ta se před zaměstnanci loterijní společnosti prohlásila za výherkyni, vyzvedla zálohu a zbytek peněz si nechala poslat na své konto.

Se Šoškou si následně koupili luxusní vilu v Klánovicích a auta, přičemž Václavka s sebou brali ke všem obchodním jednáním. Bezdomovce pak v domě nechali devět měsíců bydlet a tvrdili mu prý, že je jeho majitelem. V květnu 2011 se s ním ale pár pohádal a muž nakonec opět skončil na ulici. Černá a Šoška se při procesu hájili tvrzením, že vítězná sázenka byla jejich, protože Šoška prý svěřil bezdomovci peníze s pokynem, aby mu je vsadil.

Pražský městský soud dvojici loni původně osvobodil s tím, že se tvrzení obžaloby nepodařilo jednoznačně prokázat. Odvolací vrchní soud však kauzu vrátil k dalšímu projednání a jiný senát pražského městského soudu pak po novém hlavním líčení uznal pár vinným.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání