Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vysokoškolák z Matfyzu, který chtěl vraždit bezdomovce: Budu v tom pokračovat! I kdybych měl dostat tisíc let!

Autor: ČTK - 
18. března 2015
11:34

Vysokoškolák Jan M., který se podle obžaloby i podle vlastního přiznání pokoušel vraždit pražské bezdomovce, netrpí žádnou duševní chorobou a za své činy je plně odpovědný. U soudu to uvedli znalci z oboru psychologie a psychiatrie Jiří Klose a Petr Kubej. Možnost mladíkova opětovného začlenění do společnosti označili za takřka vyloučenou, je prý prodchnut nenávistnou ideologií.

„Vzniká zde otázka, proč se Jan M. chová jako blázen, když blázen není. Je to projev uplatnění nenávistné ideologie. Navíc je hluboce sociálně a finančně frustrován. Nemá žádné kamarády. Kupoval si je, a proto se zadlužil,“ prohlásil Kubej. Obžalovaný podle něho dluží zhruba 400 000 korun, což je pro vysokoškoláka, který nemá podporu rodiny, v podstatě likvidační situace. 

Obžaloba viní čtyřiadvacetiletého studenta matematicko-fyzikální fakulty ze dvou pokusů o vraždu. První útok se stal loni v dubnu v Libni, další o dva měsíce později u Hlavního nádraží. Vytipovanou obětí byl pokaždé spící bezdomovec. Jan M., který se hlásí k Dělnické straně sociální spravedlnosti a obdivuje Adolfa Hitlera, tvrdí, že činy důkladně plánoval a je na ně hrdý. Lituje toho, že muži přežili, chtěl je prý mučit. 

"Za svými skutky si stojím, budu si je tvrdě obhajovat. Z etického hlediska jsem vinen, z morálního nevinen,“ uvedl ve své závěrečné řeči podle serveru novinky.cz Jan M.. "Jsem si plně vědom toho, že jsem zlý. Jsem pyšný a hrdý na své skutky. Lidé mají umírání stejně v povaze a denně umírají,“ dodal. A zakončil něčim, z čeho jde mráz po zádech. "Je to věc, která mě naplňuje, a budu v ní pokračovat. I kdybych měl dostat třicet, 1000 let."

„Jeho extrémní názory a skutky nejsou projevem duševní choroby. Dřívější podezření na schizofrenii jsme vyloučili,“ konstatoval Kubej. Narážel tak na to, že mladík skončil v prvním ročníku gymnázia v psychiatrické léčebně, protože byl agresivní vůči spolužákům. Musel tehdy přejít na jinou školu, kde dostal individuální studijní plán. Po útoku v Libni ho policie odvezla do léčebny v Bohnicích. Odtamtud ho po dvouměsíčním zkoumání propustili s tím, že je zdravý a že zcela přehodnotil svůj postoj. Vzápětí však zaútočil znovu a lékařům poté řekl, že je připraven v trestné činnosti pokračovat i nadále. 

Resocializaci Jana M. pokládají znalci za „mimořádně ztíženou, takřka vyloučenou“. Na stupnici od jedné do sedmi ji ohodnotili číslem 6. Sedmičku neudělili pouze s přihlédnutím k nízkému věku obžalovaného, protože je prý možné, že ve vězení by mohl po absolvování výchovných programů získat pozitivní náhled. 

Studentovi hrozí 15 až 20 let odnětí svobody, nebo i výjimečný trest. Jan M. tvrdí, že má na svědomí i další útoky na bezdomovce. Policie mu to prý však nevěří.

deratizator ( 18. dubna 2019 22:39 )

Takovej impotentní obtloustlej kriplík. I když tam shnije, nikomu stejně chybět nebude. V podstatě je k politování.

ochcallis ( 18. března 2015 17:53 )

Říká se, že genialita je vlastně druh šílenství, ale Honza prý šílený není podle lékařů. Jenže to by ho museli osvobodit kdo ví jak to vůbec je?

mirkazam ( 18. března 2015 15:33 )

Tak jakých 10 až 15 let.Člověk ,který je tak nenávistný že prohlašuje že v tom bude pokračovat by neměl vůbec kriminál opustit !!

dietr ( 18. března 2015 14:12 )

už samo počítání slošitách matematických příkladů je známka duševní choroby

ochcallis ( 18. března 2015 13:56 )

Jako pozor, Honza ti z hlavy vypočítá matematický příklad o kterém ty dosmrti nebudeš mít ani páru, pokud se jedná o mozek tak to na něj opravdu nemáš

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání