Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Úžasné fotografie: Jak Berlín povstal z válečného popela

Autor: zr - 
1. května 2015
18:37

Podívejte se, jak se po 70 letech od 2. světové války změnil Berlín. Unikátní fotografie zachycené přesně ze stejného místa zobrazují tehdejší tvrdou realitu a dnešní klid. Porovnání fotografií zobrazuje, jak Berlín povstal z popela.

Neuvěřitelné fotografie zachycující Berlín v jedné z jeho nejhorších chvil pořídil fotograf Rudé armády Georgij Samsonov v roce 1945. Snímky na dlouhou dobu zmizely, ale naštěstí se po čase našly, objevil je Fabrizio Bensch, který se rozhodl zachytit na film stejná místa, jen v novém hávu. Přesto se rozhodl nepořídit fotografie barevně, i v černobílém provedení je kontrast vidět na první pohled. Přiložení fotografií vedle sebe bere dech.

Původní snímky zachycují slavící sovětské vojáky, otřesené německé občany, zničený Reichstag, zdemolované ulice a pozůstatky bombardování. Oproti tomu je na nových fotografiích vidět neuvěřitelný klid a pokrok, auta zaparkovaná v ulicích bez strachu z útoku.

Sovětští vojáci zaujímají pozice před hořící budovou Frankfurter Allee (1945), na dnešním snímku je zde opravená optika.

Tam, kde kdysi vojáci zaujímali pozice, je dnes poklidná ulice Tam, kde kdysi vojáci zaujímali pozice, je dnes poklidná ulice | Foto: Reuters

Dělostřelci Rudé armády postupují zdevastovaným Berlínem (1945), a to jen pár dní po Hitlerově smrti. O 70 let později zde vládne mír a klid.

Těžkou techniku po 70 letech nahradila auta Těžkou techniku po 70 letech nahradila auta | Foto: Reuters

Rozpadající se zbytky Nového říšského kancléřství (kancelář Adolfa Hitlera). Budova byla zničena téměř celá (1945). Během času byla celá budova stržena, dnes jsou na jejím místě kanceláře a hotel.

Berlín prošel mnoha změnami Berlín prošel mnoha změnami | Foto: Reuters

Důstojník Rudé armády stojí před Hitlerovou hlavní kanceláří. Dnes je na jejím místě školka.
Důstojník Rudé armády stojí před Hitlerovou hlavní kanceláří. Dnes je na jejím místě školka Důstojník Rudé armády stojí před Hitlerovou hlavní kanceláří. Dnes je na jejím místě školka | Foto: Reuters

Sovětští vojáci se usmívají do fotoaparátu, za nimi se tyčí zbytky Reichstagu bezprostředně poté, co se Němci vzdali. Budova Reichstagu zůstala zachována a i o 70 let později ji navštěvují miliony lidí.

Sovětští vojáci před zbytky Reichstagu Sovětští vojáci před zbytky Reichstagu | Foto: Reuters

Sovětská vozidla zaparkovaná vedle trosek. Posun 70 let zaznamenaly nejen budovy, ale i vozidla.

Gruenburger Strasse Gruenburger Strasse | Foto: Reuters

Vojáci shromáždění před silně poškozeným Reichstagem.

Reichstag Reichstag | Foto: Reuters

Reichstag tenkrát a dnes.

Reichstag byl opraven Reichstag byl opraven | Foto: Reuters

Fotografie pořízená z vrcholu Reichstagu.

Pohled na Berlín z vrcholu Reichstagu Pohled na Berlín z vrcholu Reichstagu | Foto: Reuters

Ruská děla rozmístěná a připravená k boji.

Tam, kde byly pozice dělostřelců, dnes vládne klid Tam, kde byly pozice dělostřelců, dnes vládne klid | Foto: Reuters

Rodiny scházející ulicí Borsig poté, co se nacisté vzdali.

Německé rodiny bezprostředně po kapitulaci Německa Německé rodiny bezprostředně po kapitulaci Německa | Foto: Reuters

Tank Rudé armády střeží Ritterstraße, která je jen kousek od hraničního přechodu.

Nedaleký hraniční přechod byl střežen tankem Nedaleký hraniční přechod byl střežen tankem | Foto: Reuters

Vozidla ruské armády před budovou Nového říšského kancléřství, které je dnes nahrazeno obchody.

Vozidla ruské armády před budovou Nového říšského kancléřství, které je dnes nahrazeno obchody Vozidla ruské armády před budovou Nového říšského kancléřství, které je dnes nahrazeno obchody | Foto: Reuters

majojo ( 2. května 2015 12:23 )

Zlatej Hitler co? Stačilo zlikvidovat cikány, po válce pak vyhnat Němce a Ústí bylo zas naše, slovanské.

majojo ( 2. května 2015 12:21 )

Takže on ten Hitler i s Německem vlastně válku vyhráli, že: Válečné reparace nebyly rovna mizivé, my jsme byli mezi "vítěznými mocnostmi", takže jsme cálovali jak divoký. No a tím pádem je Německo jednou z vůdčích mocností Evropy a v EU si může diktovat, co chce.

majojo ( 2. května 2015 12:12 )

Mluvíš česky, za český prachy ses vyyučil či vystudoval a teď děláš chytrýho? Na který světový skládce žiješ, chytrolíne? Sám jsi hnus.

sores ( 2. května 2015 10:39 )

 Jediné Česko na světě nebylo po válce poničené a zbourané jako spousta jiných evropských měst která byla srovnaná se zemí!A přesto jsou na tom ta města 1000x lépe co by do vzhledu než česká města mimo vnitřku Prahy.Okolí je také hnus! Česko je, bylo a bude prostě žebrota.

kajenka52 ( 2. května 2015 10:32 )

a odvtedy sú podriadeny amerike. Americké vojská zabudli opustiť Nemecko od konca vojny. Dnes už samotní Nemci sa prebúdzajú a zistujú, že aj oni boli oklamaní. Nemecké zlato bolo ukradnuté je nenávratne preč .Američania ho minuli. Nemci ako ja my budeme už len otrokmi Ameriky.

Zobrazit celou diskusi